Na hlavný obsah

Vďaka a obdiv. Gréci reagujú na pomoc slovenských hasičov

Zachránili ste našu dedinu, odkázali im.

Vďaka a obdiv. Gréci reagujú na pomoc slovenských hasičov
Zásah slovenských hasičov v Grécku. Foto: HaZZ

Vďaka a obdiv. Týmito slovami by sa dali zhrnúť reakcie časti obyvateľov Grécka na odvážnu prácu slovenského tímu hasičov v boji s mohutnými požiarmi na gréckom ostrove Eubója.

„Ďakujeme Slovákom za pomoc, verím, že ju nikdy nebudeme musieť opätovať,“ okomentoval článok s názvom „Slovenský ,múr‘ pred Galatsonou“ na jednom z gréckych portálov vďačný obyvateľ. Galatsona je jednou z ostrovných lokalít.

Článok popísal, že Slováci stoja na čele „najnebezpečnejšieho frontu“ a zdôraznil, že pomocou špeciálnych vozidiel a rozmanitej protipožiarnej taktike urobili v boji o záchranu veľa.

Hasičský a záchranný zbor (HaZZ) v utorok (10. 8.) večer informoval, že Slovákom sa úspešne podarilo dostať pod kontrolu požiare v lokalite Avgaria a oheň sa už ďalej nerozširoval.

Slovenským hasičom adresovali vďaku aj obyvatelia dediny v Avgarii, ktorí pomáhali profesionálom hasiť požiare v blízkosti ich domovov aj vlastnými silami.

„Oni sú tí, ktorí dnes zachránili dedinu,“ vyhlásil jeden zo starších obyvateľov ukazujúc na tím Slovákov likvidujúcich plamene v zalesnenej oblasti.

V stredu (11.8.) hasičský zbor informoval, že Slováci sú od rána rozdelení na štyri zásahové skupiny.

„Prvá pokračuje v zachovaní ochrannej línie v lokalite Avgaria, ďalšie tri sa usilujú o uchránenie strategických objektov a cestnej komunikácie, ktoré by mohol zasiahnuť požiar. V teréne je momentálne 30 príslušníkov, ktorých popoludní vystrieda druhá tridsiatka,“ priblížil HaZZ.

Prácu im sťažujú pretrvávajúce vysoké teploty a vietor, ktorého rýchlosť a smer sa na ostrove prudko menia. HaZZ ubezpečil, že napriek všetkým rizikám sa hasiči udržiavajú v plnom zdraví.

Sedemdesiatpäť slovenských hasičov s 30 požiarnymi vozidlami pricestovalo na ostrov Eubója v utorok v skorých ranných hodinách. Hneď v ten deň sa pustili do boja s plameňmi.

Do Grécka vyslali pomoc viaceré európske krajiny, medzi nimi aj Česká republika, Švajčiarsko, Spojené kráľovstvo, Ukrajina, Srbsko, Cyprus, Poľsko i Rumunsko. Celkovo vyslali takmer 1 000 hasičov, 50 pozemných tímov, deväť lietadiel a 200 vozidiel. Od utorka pomáha hasiť plamene aj 14 helikoptér, z toho tri zo Srbska, dve zo Švajčiarska a dve z Egypta.

Klíma sa mení, extrémnych udalostí pribúda

Vzniku požiarov v Grécku pravdepodobne dopomohla najhoršia vlna horúčav od roku 1987, ktorá v krajine zanechala extrémne suché lesy. Z rovnakého dôvodu, pre horúčavy a sucho, čelili rýchlo sa šíriacim požiarom aj okolité krajiny ako Turecko či Taliansko.

Rozsiahle lesné požiare však tento rok zasiahli aj ruskú Sibír, USA a Kanadu. V Kanade po niekoľko dní trvajúcich rekordných horúčavách zaznamenali stovky náhlych a nečakaných úmrtí. Tamojšie úrady ich spájali s neobyčajne vysokými teplotami.

Lesné požiare dokonca úplne zničili kanadské mestečko Lytton v provincii Britská Kolumbia, kde niekoľko dní predtým namerali 47,9 stupňov Celzia – najvyšší teplotný rekord, aký kedy Kanada zaznamenala.

Odborníci prisudzujú extrémne horúce počasie klimatickej zmene. Nie je podľa nich pochýb o tom, že zmena klímy spôsobená spaľovaním uhlia, ropy a zemného plynu spôsobuje extrémne udalosti a očakávajú, že k takýmto pohromám bude dochádzať častejšie.

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Slovensko