Na hlavný obsah

Vedúca kancelárie guvernéra Cuoma rezignovala

Guvernér čelí obvineniam zo sexuálneho obťažovania.

Vedúca kancelárie guvernéra Cuoma rezignovala
Guvernér amerického štátu New York Andrew Cuomo. Foto: TASR/AP

Blízka spolupracovníčka guvernéra amerického štátu New York Andrewa Cuoma v nedeľu (8. 8.) večer podala rezignáciu na svoju funkciu.

Melissa DeRosaová viedla kabinet guvernéra, ktorý v súčasnosti čelí podozreniu, že sexuálne obťažoval 11 žien. Cuomo, ktorý čelí výzvam na rezignáciu, to odmieta, uviedla agentúra Reuters.

„Fyzicky aj psychicky to boli dva náročné roky,“ uviedla DeRosaová bez toho, aby oznámila ďalšie podrobnosti ohľadom svojho rozhodnutia.

Prešetrenie tvrdenia o tom, že Cuomo obťažoval ženy, trvalo zhruba päť mesiacov. Vyšetrovatelia dospeli k záveru, že Cuomo porušil zákony.

Podľa nich guvernér spolu so svojimi poradcami vytvoril „nepriateľské pracovné prostredie“. Závery vyšetrovania generálna prokuratúra zverejnila minulý týždeň.

V amerických médiách sa rozhodla vystúpiť Brittany Commissová, ktorá je podľa vyšetrovacej správy jednou z 11 žien, ktoré údajne Cuomo sexuálne obťažoval.

Televízii CBS dala rozhovor, ktorý stanica odvysiela v pondelok (9. 8.). Žena na guvernéra podala trestné oznámenie. Tvrdí, že sa jej Cuomo dotýkal pŕs a zadku bez povolenia a raz ju pobozkal na pery. „To, čo mi urobil, je trestný čin,“ uviedla.

Cuomo odmieta, že by sa dopustil sexuálneho obťažovania. Tvrdí, že ide o nedorozumenie, ktoré vzniklo tým, že sa snažil správať priateľsky. Uznal, že jeho správanie mohlo byť niekomu nepríjemné.

Niektorí lídri Demokratickej strany vyzvali Cuoma na rezignáciu už na jar. Tvrdenia o sexuálnom obťažovaní totiž kolovali už dlhší čas. Po zverejnení záverov vyšetrovania sa k nim pripojil aj americký prezident Joe Biden.

Cuomo zatiaľ v úrade zotrváva, jeho stranícki kolegovia mu ale pohrozili odstránením z funkcie, ak sám neodstúpi.

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Svet