Na hlavný obsah

Veľkú časť kalifornskej obce takmer úplne zničil mohutný požiar Dixie Fire

Zhoreli čerpacie stanice, hotel či bar.

Veľkú časť kalifornskej obce takmer úplne zničil mohutný požiar Dixie Fire
Kalifornskú obec Greenville silno zasiahol požiar Dixie Fire. Foto: SITA/AP

Rýchlo sa šíriaci lesný požiar zachvátil obec Greenville na severe Kalifornie, informuje vo štvrtok (5. 8.) agentúra AP. So zemou porovnal veľkú časť centra a obytné domy v priľahlých oblastiach. Ničivú silu požiaru zachytili videá šíriace sa na sociálnych sieťach.

Dixie Fire, najväčší aktívny požiar v Kalifornii, sa prehnal obcou s asi 800 obyvateľmi v stredu (4. 8.) večer miestneho času, ničil obytné domy i obchody, nebo sfarbil do oranžova. Podľa fotografa agentúry AP v obci do základov zhoreli čerpacie stanice, hotel i miestny bar.

Dixie Fire, ktorý je jedným zo skoro stovky veľkých požiarov na americkom západe, horí na severe Kalifornie v oblasti prírodnej rezervácie Plumas National Forest.

Vypukol pred tromi týždňami a zatiaľ spálil 1 108 štvorcových kilometrov. Úrady preň v stredu nariadili evakuáciu ďalším 15 000 ľuďom.

Večer dostalo dôraznú výzvu na evakuáciu tiež 2 000 obyvateľov obce Chester neďaleko Greenville. „Ak ste zostali, musíte sa okamžite presunúť na východ! znela výzva kancelárie šerifa okresu Plumas zverejnená na facebooku.

„Ak sa nemôžete evakuovať, choďte na bejzbalové ihrisko v škole v Chesteri,“ pokračovala správa.

Podľa národnej agentúry pre boj s lesnými požiarmi NIFC zasahuje proti požiarom na západe USA vyše 20 000 hasičov a podporných pracovníkov. Plamene zachvátili územie zhruba o rozlohe 7 500 kilometrov štvorcových.

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Svet