Na hlavný obsah

Viac ako 700 Holanďanov stále čaká na evakuačný let z Afganistanu

V stredu odletelo holandské lietadlo z Kábulu prázdne.

Viac ako 700 Holanďanov stále čaká na evakuačný let z Afganistanu
Ľudia čakajú v rade, aby sa dostali na palubu jedného z evakuačných lietadiel z kábulského letiska v Afganistane. Foto: TASR/AP

V Afganistane sa nachádza stále viac ako 700 holandských občanov, ktorých musia čo najrýchlejšie evakuovať. Podľa agentúry DPA to v piatok (20. 8.) uviedla holandská ministerka zahraničia Sigrid Kaagová.

Medzi Kábulom a Holandskom momentálne lietajú dve vojenské lietadlá, ktoré prevážajú do bezpečia Holanďanov, iných Európanov, miestnych spolupracovníkov západných krajín i Afgancov s vízom.

Mnohí zo siedmich stoviek ľudí čakajúcich na evakuáciu sú podľa Kaagovej tí, ktorí nedbali cestovného varovania holandskej vlády a do Afganistanu išli v nedávnej dobe navštíviť príbuzných.

Podľa ministerky je nanajvýš zložité dostať teraz týchto ľudí na kábulské letisko. Radikálne islamistické hnutie Taliban, ktoré v uplynulých dňoch fakticky ovládlo Afganistan, podľa nej zintenzívnilo prehliadky na kontrolných stanovištiach.

Kaagová sa tiež vyslovila za to, aby americká armáda chránila letisko aj po 31. auguste a umožnila tak pokračovanie evakuácie. „Sme od nich absolútne závislí,“ pripustila ministerka. Holandské úrady predtým oznámili, že majú v pláne evakuovať približne 1 000 diplomatických zamestnancov, tlmočníkov a ich rodín.

Holandsku sa doteraz podarilo z Afganistanu dostať len desiatky ľudí. Ťažkosti ilustruje skutočnosť, že v stredu (18. 8.) opustilo holandské lietadlo Kábul bez jedinej evakuovanej osoby. Stalo sa tak pre chaos, ktorý panuje na medzinárodnom letisku. V piatok by malo v Amsterdame pristáť lietadlo so 180 pasažiermi, ktorých národnosť úrady nezverejnili.

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Svet