Na hlavný obsah

Vláda Spojených štátov pre evakuácie z Kábulu aktivovala rezervu civilných lietadiel

S evakuáciou vypomôže 18 strojov zo zálohy.

Vláda Spojených štátov pre evakuácie z Kábulu aktivovala rezervu civilných lietadiel
Na ilustračnej snímke lietadlo aerolínie Delta Airlines. Foto: TASR/AP

Americká vláda aktivovala pre evakuácie z Afganistanu rezervu civilných lietadiel. Informoval o tom v nedeľu (22. 8.) hovorca Pentagonu. Americký prezident Joe Biden rokoval o asistencii pri evakuáciách so Spojenými arabskými emirátmi (SAE), oznámila v nedeľu tlačová kancelária v Abú Dhabí.

Aktivácia sa týka 18 lietadiel spoločností American Airlines, Atlas Air, Delta Air Lines, Omni Air, Hawaian Airlines, United Airlines a iných.

Stroje nebudú podľa hovorcu ministerstva obrany lietať priamo do Kábulu. Budú evakuovať z amerických základní tých, ktorí sa už z Afganistanu predtým dostali. Podľa denníka The Wall Street Journal budú civilné lietadlá lietať do Kataru, Bahrajnu a do Nemecka.

Program rezervy civilných lietadiel (Civil Reserve Air Fleet, CRAF) založili pred zhruba sedemdesiatimi rokmi. Vytvorili ho po zásobovaní západného sektora Berlína leteckým mostom počas blokády od júna 1948 do mája 1949. Komerční leteckí dopravcovia sa v ňom zaviazali, aby v prípade „vážneho ohrozenia národnej bezpečnosti“ poskytli štátu lietadlá zo zálohy.

Biden o asistencii s evakuáciami rokoval s korunným princom emirátu Abú Zabí Muhammadom bin Zájidom. Spojené arabské emiráty v piatok (20. 8.) oznámili, že na žiadosť USA prijmú na desať dní 5 000 evakuovaných Afgancov.

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Svet