Na hlavný obsah

Vláda vyšle do Afganistanu vojenský špeciál na evakuáciu slovenských občanov

V krajine by mali byť traja Slováci.

Vláda vyšle do Afganistanu vojenský špeciál na evakuáciu slovenských občanov
Ilustračná snímka Foto: TASR

Vláda pripravuje vyslanie slovenského vojenského špeciálu do Afganistanu na evakuáciu slovenských občanov, ako aj Afgancov spolupracujúcich s orgánmi SR.

Na sociálnej sieti o tom v nedeľu (15. 8.) spoločne informovali premiér Eduard Heger (OĽANO), minister zahraničia Ivan Korčok (nom. SaS) a minister obrany Jaroslav Naď (OĽANO).

Premiér situáciu v Afganistane označil za vážnu a ocenil koordináciu rezortov diplomacie a obrany.

„Spoločne pripravujeme vyslanie slovenského špeciálu do Afganistanu. Situácia si vyžaduje rýchlu reakciu, aby sme včas pomohli tým, ktorých životy sú ohrozené. Bezpečnosť občanov je našou prioritou,“ vyhlásil premiér.

Vládne aktivity potvrdil aj Korčok. „Našou úlohou je bezpečná evakuácia občanov SR nachádzajúcich sa v Afganistane, Afgancov spolupracujúcich s orgánmi SR a prípadnú zvyšnú kapacitu poskytneme spojencom v rámci EÚ a NATO,“ uviedol.

Rezort slovenskej diplomacie ešte koncom týždňa informoval, že na území Afganistanu eviduje troch slovenských občanov.

„V jednom prípade ide o osobu pracujúcu pre humanitárnu organizáciu Lekári bez hraníc, ktorej sme už uplynulý týždeň odporučili okamžitý odchod z krajiny, a v ďalšom prípade ide o dve občianky, ktoré sa už dávnejšie do Afganistanu vydali a o pomoc nežiadali,“ spresnil hovorca ministerstva zahraničia Juraj Tomaga.

Bojovníci islamistického hnutia Taliban v nedeľu obkľúčili afganskú metropolu Kábul. Taliban chce prevziať kontrolu nad Afganistanom podľa slov jeho hovorcu „v najbližších dňoch“.

Predstavitelia Talibanu tiež uviedli, že v Afganistane nebude prechodná vláda a hnutie očakáva od afganskej vlády úplné odovzdanie moci.

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Slovensko