Na hlavný obsah

Vlnu záplav či požiarov spôsobuje ľudská činnosť, tvrdí panel OSN

Planéta sa neustále ohrieva.

Vlnu záplav či požiarov spôsobuje ľudská činnosť, tvrdí panel OSN
Na kombosnímke vľavo požiar v Grécku a vpravo záplavy v Nemecku. Foto: SITA/AP, koláž: RTVS

Ľudská činnosť jednoznačne spôsobila rast teploty na Zemi, stojí za nedávnymi zásadnými výkyvmi klímy, vlnou horúčav či záplavami a viedla k menšej stabilite celej planéty, uviedla v pondelkovej (9. 8.) správe Medzivládna komisia pre zmenu klímy (IPCC), ktorá pôsobí pri OSN.

Otázkou je čas

Podľa vedcov sa planéta v každom prípade ohreje o 1,5 stupňa Celzia oproti predindustriálnej úrovni – otázkou zostáva ako rýchlo. Pri rešpektovaní najambicióznejšieho plánu prekoná ľudstvo túto teplotnú hranicu v 30. rokoch tohto storočia a jej prekročenie podľa vedcov spustí nezvratné zmeny po celom svete.

„Zmena klímy je rozsiahla, rýchla a intenzívna. V porovnaní s uplynulými tisícročiami je bezprecedentná,“ vyhlásila podpredsedníčka IPCC Ko Barrettová. Experti vyhlásili, že to predstavuje „červený kód pre ľudstvo“.

Vedci, ktorí pripravovali správu, sa zhodujú na potrebe znížiť emisie všetkých skleníkových plynov, nielen oxidu uhličitého (CO2), ktorému venujú najväčšiu pozornosť. Obavy budia najmä emisie metánu.

Ekosystémy nebudú mať dosť síl

„Plány na nulové emisie CO2 sú nevyhnutné, ale prinesú želaný efekt len vtedy, ak vlády presadia tiež rýchle a zásadné zníženie všetkých emisií,“ upozorňuje správa.

Pozrite si viac v reportáži RTVS, ktorú pripravila Viktória Bellová:

Globálne otepľovanie nezvratne poškodzuje prírodu a lesné a morské ekosystémy už nebudú mať dosť síl, aby ľuďom pomáhali s bojom proti klimatickej zmene. „Ich kapacita vstrebávať skleníkové plyny bude nižšia a ľudia sa na ne nesmú vo svojich plánoch toľko spoliehať,“ píše sa ďalej.

Tropické cyklóny sú podľa správy IPCC stále silnejšie, zatiaľ čo arktický morský ľad a permafrost sa topí. Všetky tieto trendy sa podľa správy v nasledujúcich rokoch ešte zhoršia.

Umieračik pre fosílne palivá?

Generálny tajomník OSN António Guterres označil správu o vplyvoch globálneho otepľovania „umieračikom“, ktorý odzvonil používaniu uhlia, ropy a plynu. Varoval, že fosílne palivá ničia planétu.

„Zvony sú ohlušujúce a dôkazy sú nezvratné. Táto správa musí znieť ako umieráčik pre uhlie a fosílne palivá predtým, než zničia našu planétu. Ak teraz spojíme sily, môžeme odvrátiť klimatickú katastrofu,“ vyhlásil.

Vyzval tiež bohaté štáty, ale aj rozvojové banky, aby poskytli viac peňazí na adaptáciu na zmenu klímy v chudobnejších častiach sveta. Podľa neho musí byť splnený predchádzajúci prísľub získať 100 miliárd dolárov ročne. „Nie je priestor pre meškanie alebo výhovorky. S cieľom zabrániť klimatickej katastrofe musíme konať rázne už teraz,“ zdôraznil.

Greenpeace reaguje

„Potrebujeme konkrétne systémové riešenia, aby sme čo najrýchlejšie znížili naše emisie. To znamená okamžitý útlm využívania fosílnych palív, transformáciu nášho potravinového systému a ochranu a obnovu ekosystémov na zvýšenie ich odolnosti,“ povedala riaditeľka Greenpeace Slovensko Katarína Juríková.

Greenpeace konštatuje, že aj napriek nepriaznivým vyhliadkam má ľudstvo stále šancu zvrátiť klimatickú katastrofu. Riešením je podľa organizácie najmä solárna a veterná energia, ktoré sú už dnes najlacnejšími zdrojmi novej energie a znižovanie podpory pre fosílne palivá, ako je napríklad uhlie.

„Teraz je ten čas, aby sme robili odvážne rozhodnutia a mysleli vo veľkom, pretože ide o budúcnosť nás všetkých,“ dodala Juríková.

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Svet