Na hlavný obsah

Vo Francúzsku sa po novom musia covidovými pasmi preukazovať i zamestnanci

Všetci, ktorí prídu do kontaktu so zákazníkmi.

Vo Francúzsku sa po novom musia covidovými pasmi preukazovať i zamestnanci
Čašník stojí pred reštauráciou na letnej terase po jej znovuotvorení po lockdowne v štvrti Montmartre v Paríži 19. mája 2021. Foto: TASR/AP

Vo Francúzsku musí mať od pondelka (30. 8.) covidové zdravotné certifikáty 1,8 milióna zamestnancov v súkromnom sektore, ktorí prichádzajú do kontaktu so zákazníkmi.

Zamestnanci v reštauráciách, kinách, múzeách, zoologických záhradách, zábavných parkoch alebo v diaľkových vlakových i leteckých spojoch sa musia preukazovať dokladom o očkovaní proti covidu, absolvovaní choroby alebo negatívnom teste, informovala agentúra AFP.

Zamestnávatelia majú až do 15. novembra povinnosť kontrolovať, či personál v ich firmách dodržiava pravidlá a má platné covidpasy.

Vláda bude prvý týždeň platnosti nariadenia tolerovať drobné prehrešky a nebude firmy hneď pokutovať, uviedol hovorca vlády Gabriel Attal. V prípade vážnych previnení od budúceho týždňa podnikom hrozí aj uzavretie.

Úplne zaočkovaných je vo Francúzsku, ktoré má 67 miliónov obyvateľov, 43 %, teda päť miliónov ľudí. Aspoň prvú dávku dvojdávkových prípravkov dostalo viac ako 48 miliónov ľudí, čo predstavuje necelých 72 %obyvateľov krajiny.

Väčšina Francúzov podľa prieskumu povinné zdravotné pasy pre vstup do miest, kde sa stretáva viac ľudí, schvaľuje. Za správne ich považuje 64 až 77 % opýtaných.

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Svet