Na hlavný obsah

Vrahovi Roberta Kennedyho odpustili zvyšok trestu, vo väzení strávil 53 rokov

Po schválení rozhodnutia ho tak možno prepustia na slobodu.

Vrahovi Roberta Kennedyho odpustili zvyšok trestu, vo väzení strávil 53 rokov
Na snímke Sirhán Bišár Sirhán, ktorý spáchal atentát na senátora Roberta Kennedyho. Foto: TASR/AP

Palestínčan Sirhán Bišár Sirhán, ktorý si odpykáva doživotný trest za vraždu kandidáta na amerického prezidenta z roku 1968 Roberta F. Kennedyho, by mal čoskoro opustiť väzenie. Kalifornský výbor schvaľujúci podmienečné prepustenie mu totiž prepáčil zvyšok trestu, oznámila v piatok (27. 8.) väzenská správa. Rozhodnutie však musí do 120 dní potvrdiť právny tím výboru.

V súčasnosti 77-ročný palestínsky utečenec teraz musí počkať na finalizáciu rozhodnutia, na základe ktorého by ho mali prepustiť. Po právnikoch bude mať ešte 30 dní na prípadné zvrátenie rozhodnutia kalifornský guvernér.

Toto bola už v poradí šestnásta žiadosť Palestínčan s jordánskym občianstvom o predčasné prepustenie.

Sirhána po priznaní sa k spáchaniu skutku najprv v roku 1969 odsúdili na smrť, v roku 1972 však tento verdikt zmenili na doživotie po tom, čo kalifornský najvyšší súd trest smrti zrušil. Vo väzení si odpykal dosiaľ 53 rokov.

Sirhán je vo väzení za to, že zastrelil 42-ročného Kennedyho v hoteli Ambassador v Los Angeles 5. júna 1968 krátko po polnoci. Streľba nasledovala len niekoľko minút po tom, ako vtedajší senátor a bývalý minister spravodlivosti Robert Kennedy predniesol víťazný prejav k víťazstvu v kalifornských demokratických prezidentských primárkach. Mladší brat predtým rovnako zastreleného prezidenta Johna F. Kennedyho svojím zraneniam podľahol v nemocnici deň po streľbe.

Sirhán tvrdil, že si na zabitie senátora nepamätá, ale priznal, že na neho strieľal, pretože ho rozčúlila jeho podpora Izraelu. Podľa denníka Los Angeles Times sa za prepustenie Sirhana vyslovil aj syn niekdajšieho senátora Robert F. Kennedy mladší.

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Svet