Na hlavný obsah

Vstup do reštaurácií, kaviarní i posilňovní povolí San Francisco len zaočkovaným

Opatrenie sa týka aj zamestnancov podnikov.

Vstup do reštaurácií, kaviarní i posilňovní povolí San Francisco len zaočkovaným
Muž s rúškom kráča ulicami San Francisca. Foto: TASR/AP

San Francisco ako prvé veľké americké mesto vo štvrtok (12. 8.) oznámilo, že pre vstup do reštaurácií, kaviarní, barov či posilňovní bude potrebný doklad o úplnom očkovaní proti koronavírusu.

S odvolaním sa na starostku mesta o tom informovala agentúra AP. Opatrenie začne platiť na budúci týždeň v piatok (20. 8.).

„Mnohé podniky v San Franciscu už potvrdenie o dokončenom očkovaní od svojich zákazníkov požadujú, pretože im ide o zdravie ich zamestnancov, zákazníkov aj zdravie tohto mesta,“ oznámila vo štvrtok starostka San Franciska London Breedová.

Opatrenie sa týka aj zamestnancov týchto podnikov, tí ale budú mať dva mesiace na to, aby si očkovanie zabezpečili a neprišli tak o miesto.

Potvrdenie sa nebude vyžadovať od detí mladších ako 12 rokov a ľudí, ktorí sa nemôžu dať zaočkovať.

Minulý týždeň podobné nariadenie oznámil starosta New Yorku Bill de Blasio.

Kalifornia nariadila očkovanie zamestnancom škôl

V najľudnatejšom meste Spojených štátov však bude od pondelka (16. 8.) pre vstup do reštaurácií či barov stačiť potvrdenie o jednej dávke vakcíny proti covidu. Podľa agentúry AP zvažuje podobné obmedzenie aj mesto Los Angeles.

Správa o novom opatrení v San Franciscu prichádza len deň po tom, ako guvernér Kalifornie Gavin Newsom ohlásil povinné očkovanie pre všetkých zamestnancov štátnych i súkromných škôl. V prípade, že ho nepodstúpia, budú sa musieť každý týždeň testovať.

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Svet