Na hlavný obsah

Vtáčí trus poškodzuje Dóm svätej Alžbety v Košiciach

Pamiatkari už vydali súhlas k čisteniu.

Vrchné časti košického Dómu svätej Alžbety v týchto dňoch čistia od nánosov trusu, ktorý sa tam rokmi nahromadil. Katedrálu v centre si obľúbili prevažne holuby. No to, čo po nich ostáva, ničí národnú kultúrnu pamiatku. Aspoň čiastočne zredukovať výskyt holubov na dóme majú zábrany, ktoré tam pribudnú.

Vtáctvo si našlo na vežičkách, ochodziach a hlavne v podkroví najväčšieho kostola na Slovensku pokojné miesta. No dôsledkom boli a stále ešte sú exkrementy. Vidieť ich na samotnom dóme aj v tesnej blízkosti.

Pozrite si celú reportáž RTVS:

Vtáčí trus nie je len estetickým problémom národnej kultúrnej pamiatky, ale v kombinácii s dažďom ju narúša aj zvnútra.

Počas sobášov alebo bohoslužieb trus dokonca končil aj medzi veriacimi. Vďaka dotácii 18 500 eur z programu ministerstva kultúry a súhlasu pamiatkarov sa pred mesiacom začalo s projektom čistenia, dezinfekcie priestorov a inštalovania zábran.

„V podkroví Dómu svätej Alžbety holuby narobili najväčší neporiadok. Neexistuje iný spôsob než len manuálne zobrať a miesto za miestom ručne čistiť. Druhá fáza je zabezpečiť potom transport. Poľnohospodári majú o to veľký záujem, dokonca aj záhradkári,“ uviedol zástupca čistiacej firmy Marek Gimera.

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Regióny