Na hlavný obsah

Výbuch na vojenskej základni v Kazachstane má najmenej deväť obetí, 90 ľudí sa zranilo

Príčiny požiaru stále nie sú známe.

Výbuch na vojenskej základni v Kazachstane má najmenej deväť obetí, 90 ľudí sa zranilo
Ilustračná snímka. Foto: Reuters

Séria výbuchov spôsobená požiarom na vojenskej základni na juhu Kazachstanu zabila najmenej deviatich vojakov a zranila 90 ďalších, z ktorých 49 museli hospitalizovať. Podľa agentúry TASS o tom v piatok (27. 8.) informovalo kazašské ministerstvo pre mimoriadne situácie.

Stále nie jasné, čo spôsobilo požiar, ktorý vypukol vo štvrtok (26. 8.) v provincii Žambyl v zariadení, kde skladujú výbušniny. Oznámil to minister obrany Nurlan Jermekbajev, ktorý je pre incident pripravený podať demisiu.

Vojaci zomreli pri pokuse uhasiť oheň, ktorý spustil sériu desiatich výbuchov, dodal minister. Výbušniny pochádzali z podobného zariadenia v meste Arys, z ktorého boli prevezené po podobnom incidente z roku 2019, pri ktorom zahynuli tiež štyria ľudia.

Podľa ministerstva pre mimoriadne situácie sa v sklade nachádzalo 500 ton trinitrotoluénu. Úlomky vymrštené explóziami lietali až do vzdialenosti dvoch kilometrov. 

Úrady evakuovali stovky ľudí z okolitých oblastí a uzavreli hlavnú cestu spájajúcu provinciu s najväčším mestom Alma-Ata.

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Svet