Na hlavný obsah

Východu Slovenska hrozia búrky, SHMÚ vydal výstrahy druhého a prvého stupňa

Najväčšie riziko je v okresoch na juhu východného Slovenska.

Východu Slovenska hrozia búrky, SHMÚ vydal výstrahy druhého a prvého stupňa
Tmavé búrkové mraky na nočnej oblohe nad lúkou. Foto: TASR/AP

Okresom v Košickom a Prešovskom kraji hrozia v stredu (11. 8.) podvečer silné búrky sprevádzané intenzívnym lejakom a krupobitím. Varoval pred nimi Slovenský hydrometeorologický ústav (SHMÚ), ktorý vydal výstrahu prvého a druhého stupňa.

Meteorológovia varujú pred búrkami v čase od 14.00 h do 18.00 h. Výstrahu prvého stupňa vydali pre okresy Gelnica, Spišská Nová Ves, Bardejov, Kežmarok, Levoča, Medzilaborce, Sabinov, Stará Ľubovňa, Stropkov a Svidník.

Výstrahy pred búrkami.
Výstrahy pred silnými búrkami v stredu 11. augusta 2021.Foto: RTVS/SHMÚ
Foto: RTVS/SHMÚ

S búrkami pri výstrahe prvého stupňa môžu byť spojené krátke ale intenzívne lejaky a nárazy vetra v rýchlosti 65 až 85 km/h. Takisto je možné, že sa počas nich prechodne zdvihne vodná hladina malých tokov.

Výstraha druhého stupňa bola vyhlásená pre okresy Košice-okolie, Košice I-IV, Michalovce, Trebišov, Sobrance, Humenné, Prešov, Snina a Vranov nad Topľou do do 15.00 h, v nasledujúcich hodinách je výstraha o jeden stupeň nižšia.

Na niektorých úsekoch tokov riek Hornád, Bodva, Torysa a Bodrog platia do 17.00 h tiež výstrahy prvého stupňa pred povodňami. „Vzhľadom na očakávané prívalové zrážky pri búrkach predpokladáme prechodný výrazný lokálny vzostup vodných hladín, hlavne na malých tokoch, s možnosťou dosiahnutia a prekročenia vodných stavov zodpovedajúcich stupňom povodňovej aktivity,“ dodali meteorológovia.

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Slovensko