Na hlavný obsah

Výluka na nemeckých železniciach, pre štrajk nepremávajú vlaky

Odborári žiadajú aj vyššie platy.

Výluka na nemeckých železniciach, pre štrajk nepremávajú vlaky
Prázdna hlavná železničná stanica v Berlíne. Na elektronickej tabuli svieti - Štrajk! Vlaky nepremávajú! Foto: TASR/AP

Rušňovodiči v Nemecku vstúpili do dvojdňového štrajku. Väčšinu diaľkových spojov zrušili. Nepremávajú regionálne ani prímestské osobné vlaky.

Protest vyhlásila menšia odborová organizácia rušňovodičov GLD. Má asi 37 000 členov z viac ako 300 000 zamestnancov nemeckých štátnych železníc Deutsche Bahn.

Po šiestich rokoch tak nemeckí rušňovodiči opäť vyhlásili štrajk. Dôvodom pritom nie je len rokovanie o zvýšení platov, ale aj rivalita medzi dvomi odborovými organizáciami železničiarov, z ktorých menšia GDL sa snaží prevziať zastupovanie aj za ďalšie železničné odvetvia, ktoré momentálne patria pod podstatne väčšie odbory EVG.

Štrajk však najviac postihuje východonemecké spolkové krajiny a nákladnú dopravu. Na západe Nemecka je totiž vyše 1 000 rušňovodičov, ktorí majú zo zákona štrajkovať zakázané.

Železnice využíva v celom Nemecku denne asi 5,5 milióna cestujúcich. Počas pandémie však tento počet drasticky klesol, a aj preto musela vláda poskytnúť železničnej spoločnosti finančnú injekciu. Na koľajach sa prepravuje takmer pätina nemeckého tovaru.

Pozrite si celú reportáž RTVS:

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Svet