Na hlavný obsah

Vyradil Djokoviča, finále zvládol suverénne. Zverev je olympijským šampiónom

Získal historické zlato pre nemecký mužský tenis.

Vyradil Djokoviča, finále zvládol suverénne. Zverev je olympijským šampiónom
Nemecký tenista Alexander Zverev počas finále dvojhry na OH v Tokiu. Foto: SITA/AP

Nemecký tenista Alexander Zverev získal na OH 2020 v Tokiu zlatú medailu v mužskej dvojhre. Vo finále zdolal ako turnajová štvorka nasadenú dvanástku Karena Chačanova reprezentujúceho Ruský olympijský výbor hladko 6:3, 6:1. Bronz vybojoval Španiel Pablo Carreno-Busta po triumfe nad svetovou jednotkou Srbom Novakom Djokovičom.

Zverev sa postaral o historicky prvé olympijské singlové zlato pre nemecký mužský tenis. Tommy Haas bol na OH 2000 v Sydney strieborný. Medzi ženami sa z najcennejšieho kovu tešila Steffi Grafová, ktorá v roku 1988 vyhrala olympiádu v Soule i všetky štyri podujatia veľkej štvorky. Ako jediná tenistka v histórii tak dosiahla Zlatý Grand Slam.

Doposiaľ najväčším úspechom Zvereva bol titul z turnaja majstrov v Londýne z roku 2018. Vlani prehral vo finále grandslamového US Open s Rakúšanom Dominicom Thiemom, keď nevyužil vedenie 2:0 na sety. Na olympijský turnaj prišiel skvele pripravený, v semifinále vyradil Djokoviča a vo finále si po výbornom výkone poradil aj s Chačanovom.

O osude prvého setu rozhodol tretí gem, v ktorom Nemec po razantnom forhende po čiare a následnom smeči prelomil podanie Rusa. Zverev ťažil z kvalitného podania a dobrého pohybu po dvorci, vo výmenách dokázal dostať Chačanova pod tlak. V druhom dejstve Nemec v Ariake Tennis Parku dominoval, po dvoch brejkoch odskočil súperovi na 5:0 a zápas s prehľadom dotiahol do úspešného konca. V siedmom geme  premenil hneď prvý mečbal a upravil vzájomnú bilanciu s Rusom na 3:2.  

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Šport