Na hlavný obsah

Výstavba obchvatu ohrozuje obyvateľov Brezna. Hrozí tam zosuv pôdy

Mesto muselo stavebné práce stopnúť.

Niektoré práce na druhej etape obchvatu Brezna sa dočasne zastavili. Hrozí, že sa odtrhne časť svahu a spôsobí škody. Radnica zvažuje, že z bezpečnostných dôvodov vyhlási mimoriadnu situáciu. Vzniknuté problémy môžu dokončenie obchvatu predĺžiť.

S výstavbou začali koncom minulého roka. Ide o úsek v smere na Tisovec a Rimavskú Sobotu. Aj keď je dlhý len jeden a pol kilometra, po dokončení má odľahčiť dopravu v meste o 50 percent. Výstavba však naráža na prvý problém.

„Na vrtoch, ktoré inštalovali počas realizácie geologického prieskumu pred stavbou sa zistilo, že pohyb svahu sa zrýchľuje. Minulý týždeň geológovia na základe meraní upozornili, že pri pokračovaní tempa posuvu svahu potenciálne hrozí jeho odtrhnutie,“ vysvetlil hovorca Slovenskej správy ciest Martin Guzi.

Pozrite si celú reportáž RTVS:

Podľa primátora Brezna Tomáša Ábela môže ísť až o milión metrov kubických zeme. Po zasadnutí krízového štábu mesta sa rozhodli stavebné práce na istý čas zastaviť.

Mesto sa so žiadosťou o pomoc pri sanácii svahu obrátilo aj na rezort životného prostredia. Primátor nevylučuje ani vyhlásenie mimoriadnej situácie.

Breznom prejde za deň približne 11 000 áut. Práve obchvat by mal z centra mesta vylúčiť tranzitnú a ťažkú nákladnú dopravu.

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Regióny