Na hlavný obsah

Výstredný džentlmen bez škandálov. Charlie Watts bol hybnou silou Rolling Stones

Bubeník zomrel vo veku 80 rokov.

Výstredný džentlmen bez  škandálov. Charlie Watts bol hybnou silou Rolling Stones
Bubeník Charlie Watts počas koncertu za frontmanom Rolling Stones Mickom Jaggerom. Foto: SITA/AP

Vždy pôsobil ako pokojný anglický džentlmen či bankár, miloval jazz, swing a staré automobily. Veľa toho nikdy nenahovoril, vyhýbali sa mu tiež veľké škandály. Britský bubeník Charlie Watts, člen rockovej skupiny Rolling Stones, prišiel do rodiacej sa kapely už začiatkom roku 1963 a bol najstarším členom slávnej skupiny. Zomrel 24. augusta 2021 vo veku 80 rokov v Londýne.

Obaja frontmani Rolling Stones, Mick Jagger aj Keith Richards, svorne deklarovali, že Watts bol tou najdôležitejšou súčasťou kapely. To on bol podľa odborníkov svojím úsporným bubnovaním hybnou silou Rolling Stones a v časoch sporov medzi hlavnými protagonistami bol tiež úspešným a rešpektovaným zmierovateľom.

Bez románikov

Watts sa nikdy nezapájal do románikov s početnými fanúšičkami. Bol skoro polstoročie ženatý s Shirley Ann Shepherdovou, s ktorou má dcéru Seraphinu.

Traduje sa tiež, že keď majiteľ Playboya Hugh Hefner pozval kapelu do svojej rezidencie, zmizol tam Watts radšej v herni.

Aj on si však prešiel v polovici 80. rokov obdobím, keď sa mu alkohol a drogy vymkli kontrole. „Medzi rokmi 1983 a 1986 som bol niekto úplne iný, pre moje správanie ma takmer opustila manželka,“ povedal o svojej kríze stredného veku.

Nahrávky Rolling Stones nepočúval

Watts rád vyhlasoval, že platne Rolling Stones nepočúva a s úsmevom hovoril, že rokenrol mu pripadá trochu „monotónny a primitívny.“ O hraní s kapelou vravel, že to je „celkom spoľahlivý spôsob, ako si zarobiť peniaze.“

„Milujem tú skupinu, sú to moji priatelia, ktorých mám rád, ale hranie s Rolling Stones pre mňa nie je stred vesmíru,“ opísal raz svoj vzťah k skupine.

Na snímke kapela Rolling Stones.
Na snímke z roku 2016 kapela Rolling Stones. Zľava Ronnie Wood, Keith Richards, Mick Jagger a Charlie Watts.Foto: SITA/AP
Foto: SITA/AP

Bubeníkom chcel byť od malička

Charles Robert Watts sa narodil 2. júna 1941 v Londýne, v ktorom so svojou sestrou Lindou aj vyrastal. Po štúdiu na strednej škole, kde sa prejavoval ako talentovaný futbalista, navštevoval jednu z londýnskych umeleckých škôl a po štúdiu začal pracovať ako grafik v reklame.

Bubeníkom chcel byť už od malička, ako chlapec sníval o tom, že hrá s Charliem Parkerom. Po práci tak začal bubnovať v niekoľkých bezvýznamných kapelách, až prišla ponuka od otca britského blues Alexisa Kornera, aby zasadol za bicie v jeho kultovej kapele Blues Incorporated.

Z jej časti sa v roku 1962 sformovali Rolling Stones, ktorí sa Wattsa pomerne dlho snažili zlanáriť. Podarilo sa im to na začiatku roku 1963.

Jagger, Richards a Watts

Odvtedy bol Watts neoddeliteľnou súčasťou skupiny a spoločne s Jaggerom a Richardsom boli jediní zo zakladajúcich členov skupiny, ktorí v nej doteraz hrali.

Brian Jones sa v roku 1969 utopil za doposiaľ nevyjasnených okolností v bazéne svojho domu, basgitarista Bill Wyman kapelu opustil v roku 1992.

Watts sa okrem hrania na bicie podieľal aj na navrhovaní pódiovej prezentácie, grafiky a dizajnu kapely a na koncertoch býval ocenený najväčším aplausom.

Na historickej fotografii členovia Rolling Stones Charlie Watts, Ron Wood, Keith Richards a Mick Jagger.
Na historickej fotografii členovia Rolling Stones, zľava Charlie Watts, Ron Wood, Keith Richards a Mick Jagger.Foto: SITA/AP
Foto: SITA/AP

Rovnako ako o veľkom množstve ostatných hudobníkov, kolovali aj o ňom historky z jeho divokej minulosti. V porovnaní s jeho kolegami ale boli slabým odvarom. Notoricky známa je historka o tom, ako inzultoval Micka Jaggera, keď sa o ňom vyjadril ako o „svojom bubeníkovi „. „Ty si zas môj spevák,“ kontroval vraj inak pokojný Watts a Jaggera udrel.

Originál a jeden z najlepších bubeníkov na svete

Pre Wattsa bola typická akási anglická výstrednosť. „Ako inak by ste označili človeka, ktorý si kúpi Alfu Romeo z roku 1936 len preto, aby sa pozrel, ako vyzerá palubná doska? Nešoféruje, len tak sedí v aute a pozerá. Je to originál a jeden z najlepších bubeníkov na svete. Charlie len málokedy vysloví názor, ale keď už to urobí, musíte mu načúvať. Opýtam sa ho napríklad ´Charlie, mám ísť za Mickom do izby a obesiť ho? ‚ A on povie ‚ nie ‚. Na jeho názor dám,“ povedal Richards o Wattsovi.

Hoci sa celý život úspešne živil rockovou muzikou, mal Charlie Watts rád aj džez. V 80-tych rokoch dokonca zostavil big band zo špičkových hráčov a koncertoval s ním po svete.

Wattsovi, ktorý tiež choval arabské kone, diagnostikovali v roku 2004 rakovinu hrtana, z ktorej sa dokázal zotaviť.

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Svet