Na hlavný obsah

WHO otestuje tri liečivá, ktoré by mohli zlepšiť stav hospitalizovaných s covidom

Používajú sa na liečbu malárie i rakoviny.

WHO otestuje tri liečivá, ktoré by mohli zlepšiť stav hospitalizovaných s covidom
Na snímke vchod do sídla Svetovej zdravotníckej organizácie v Ženeve vo Švajčiarsku. Foto: TASR/AP

Svetová zdravotnícka organizácia (WHO) v stredu (11. 8.) oznámila, že čoskoro spustí medzinárodné testovanie troch liečiv, ktoré by mohli potenciálne zlepšiť stav pacientov hospitalizovaných v dôsledku ochorenia COVID-19. Informovala o tom agentúra AFP.

Ide o liečivá s účinnými látkami artesunát, imatinib a infliximab.

Prvé z nich sa používa na liečbu malárie, druhé pri určitých typoch rakoviny a tretí užívajú  ľudia trpiaci ochoreniami imunitného systému, akými sú napríklad Crohnova choroba či reumatoidná artritída.

Testovať ich budú vo viac ako 600 nemocniciach v 52 krajinách sveta.

Liečivá, ktoré na testovanie poskytli ich výrobcovia, boli už rozoslané do nemocníc, ktoré sa zapoja do klinických štúdií.

„Nájdenie účinnejších a prístupnejších liečiv pre pacientov s COVID-19 je stále veľmi naliehavou otázkou,“ povedal generálny riaditeľ WHO Tedros Adhanom Ghebreyesus na tlačovej konferencii.

„Máme už mnoho nástrojov na zabránenie (ochoreniu) COVID-19, na testovanie a liečbu vrátane kyslíka, dexametazónu a blokátorov IL-6. Potrebujeme toho ale viac, a to pre pacientov vo všetkých častiach klinického spektra – od mierne až po závažné (prípady) ochorenia,“ dodal šéf WHO.

Tri spomenuté liečivá vybral nezávislý panel odborníkov na základe pravdepodobnosti toho, do akej miery by mohli zamedziť úmrtiam hospitalizovaných pacientov s covidom, poznamenala agentúra AP.

WHO predtým dospela k záveru, že liečivá remdesivir a hydroxychlorochín zdravotný stav pacientov s covidom zlepšiť nepomohli.

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Svet