Na hlavný obsah

Z Afganistanu odleteli poslední americkí vojaci

Taliban oslavuje úplnú nezávislosť.

Z Afganistanu odleteli poslední americkí vojaci
Na snímke lietadlo amerických ozbrojených síl C-17 Globemaster III ako doň nakladajú vrtuľník CH-47 Chinook na kábulskom letisku v Afganistane. Foto: SITA/AP

Z Afganistanu v pondelok (30. 8.) večer odleteli poslední americkí vojaci. Agentúre Reuters to potvrdil generál Frank McKenzie, ktorý velí americkým silám na Blízkom východe, v Perzskom zálive a severnej Afrike (CENTCOM).

Na palube posledného amerického lietadla, ktoré odštartovalo z kábulského medzinárodného letiska, bol podľa neho tiež americký chargé d’affaires Ross Wilson.

USA už skôr oznámili, že z Afganistanu, kde ich vojaci spolu so spojencami pôsobili po dve desaťročia, odídu do 31. augusta. Hovorca hnutia Taliban po odlete amerických vojakov proklamoval „úplnú nezávislosť“ Afganistanu.

McKenzie doplnil, že odkedy hnutie Taliban po nečakane rýchlej ofenzíve ovládlo krajinu, Američania spolu so spojencami evakuovali vyše 123 000 civilistov. Generál priznal, že americká armáda nezvládla evakuovať všetky osoby, ktoré chcela.

Evakuácie civilistov podľa neho skončili „zhruba 12 hodín“ pred úplným odchodom amerických vojakov. Poslední dvaja muži, ktorí nastúpili do lietadla, bol americký chargé d’affaires Ross Wilson a a generál Chris Donahue.

Hliadka hnutia Taliban pred letiskom potvrdila, že posledných päť amerických lietadiel odletelo krátko po polnoci z pondelka na utorok (31. 8.) miestneho času (po 21.30 h SELČ). V Kábule bolo neskôr počuť oslavnú streľbu, napísala agentúra AP.

„Zapísali sme sa do dejín,“ uviedol po odchode Američanov z Afganistanu na twitteri vysokopostavený člen Talibanu Anas Hakkání. „Posledný americký vojak opustil kábulské letisko a naša krajina získala úplnú nezávislosť,“ povedal hovorca hnutia Taliban Karí Júsuf Ahmádí.

Po odlete posledných lietadiel sa letiska zmocnil Taliban. Vozidlá s bojovníkmi hnutia prechádzali po ranveji v severnej, vojenskej časti letiska Hamída Karzaia a neskôr sa tu pešo prešli tiež niektorí lídri hnutia. Po zuby ozbrojení talibovia ešte pred úsvitom kontrolovali tiež hangáre. „Svet by si mal vziať poučenie, toto je radostná chvíľa víťazstva,“ citovala agentúra AP hovorcu hnutia Zabiulláha Mudžáhida.

Federálny úrad pre letectvo (FAA) informoval pilotov, že americká armáda už neriadi leteckú prevádzku na kábulskom letisku a letisko už ani neposkytuje žiadne služby. Pristávajúce lietadlá aj tie v afganskom leteckom priestore vyzvali ku „krajnej obozretnosti“, americké spoločnosti dostali zákaz väčšinu leteckého priestoru nad Afganistanom vôbec používať.

S odletom posledných amerických vojakov skončilo 20-ročné pôsobenie nimi vedených spojeneckých síl v ázijskej krajine. Začalo sa rýchlym zvrhnutím vlády Talibanu krátko po teroristických útokoch na Spojené štáty z 11. septembra 2001. Organizátor útokov Usáma bin Ládin bol hosťom islamistického hnutia, Američania ho ale nakoniec zlikvidovali až v máji 2011 v susednom Pakistane.

Pokračovanie pomoci

Americký minister zahraničných vecí Antony Blinken oznámil, že americká vláda bude aj po stiahnutí vojakov naďalej pomáhať Američanom, Afgancom a ďalším ľuďom, ktorí sa chcú z krajiny dostať. Informovala o tom agentúra Reuters.

Podľa Blinkena v krajine zostalo „pod 200, ale skôr okolo 100“ Američanov, ktorí sa chcú z Afganistanu dostať. Americká vláda podľa neho skúma možnosti pozemných ciest.

Americký minister zahraničia uviedol, že americká ambasáda v Kábule zostane prázdna. Americkí diplomati, do ktorých agendy spadá Afganistan, budú pôsobiť z Kataru. Blinken ako vysvetlenie podal „neistú bezpečnostnú a politickú situáciu“. Novú misiu povedie Ian McCary, niekdajšie číslo dva americkej ambasády v Kábule.

Ak islamistické hnutie Taliban „splní svoje sľuby“, USA s nimi budú „pracovať“, uviedol Blinken. „Talibovia žiadajú legitímnosť a medzinárodnú podporu. Naším odkazom je, že legitímnosť a podporu si musia zaslúžiť,“ povedal.

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Svet