Na hlavný obsah

Kábulom opäť otriasla explózia, išlo o zásah USA proti islamistom

Zabili teroristov, ktorí sa chceli odpáliť pri letisku.

Kábulom opäť otriasla explózia, išlo o zásah USA proti islamistom
Na ilustračnej snímke bojovníci Talibanu hliadkujú na ulici v Kábule. Foto: TASR/AP

Americká armáda v nedeľu (29. 8.) uskutočnila v Kábule cielený letecký útok, ktorého terčom boli samovražední atentátnici z radov teroristickej organizácie Islamský štát (IS). Tí boli v aute a chceli sa odpáliť pri letisku. Podľa agentúry AP a Reuters to uviedli nemenovaní americkí činitelia s tým, že hrozbu eliminovali.

Hovorca Talibanu Zabíhulláh Mudžáhid tiež už skôr informoval, že pri americkom nálete zahynul samovražedný atentátnik v aute s výbušninami, ktoré chcel odpáliť na letisku.

Armádny hovorca William Urban označil letecký útok z bezpilotného lietadla za akt sebaobrany. Úrady zisťujú, či pri ňom zomreli civilisti. Tejto možnosti ale podľa hovorcu zatiaľ nič nenasvedčuje. „Sme presvedčení, že sme úspešne zasiahli cieľ,“ uviedol Urban. „Výrazná druhotná explózia z vozidla naznačuje, že v ňom bolo veľké množstvo výbušniny,“ dodal hovorca.

IS je zodpovedný za štvrtkový (26. 8.) samovražedný atentát, pri ktorom zahynulo podľa miestnych médií najmenej 169 Afgancov a 13 amerických vojakov.

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Svet