Na hlavný obsah

Z Kuby hlásia najvyšší denný prírastok prípadov covidu od začiatku pandémie

Na ostrove očkujú vlastnými vakcínami.

Z Kuby hlásia najvyšší denný prírastok prípadov covidu od začiatku pandémie
Na snímke zdravotná sestra naťahuje z ampulky kubánsku vakcínu Soberana 2 proti ochoreniu COVID-19. Foto: TASR/AP

Kuba zaznamenala v pondelok (23. 8.) najviac nákaz koronavírusom za deň od začiatku pandémie, podľa utorkového (24. 8.) oznámenia ministerstva zdravotníctva to bolo 9 907 prípadov. V posledných týždňoch patrí Kuba v počte nových nákaz na počet obyvateľov k najhoršie postihnutým krajinám, uviedla agentúra EFE.

Kuba sa vyrovnáva s výrazným nárastom prípadov covidu od začiatku júla. Celkovo sa tam doteraz potvrdilo okolo 602 500 ochorení, z toho tretina v júli. Za august sa tam doteraz potvrdilo už takmer 220 000 prípadov, z toho 1 865 infikovaných covidom zomrelo. Od začiatku pandémie evidujú na Kube zhruba 4 700 takýchto úmrtí.

Kubánske úrady sa snažia epidémiu v krajine zmierniť očkovaním, s ktorým tamojší zdravotníci začali v máji. Používajú výlučne miestne vakcíny a Kuba je tak jedinou krajinou Latinskej Ameriky, ktorá očkuje svojimi preparátmi.

Začiatkom júla tamojší liekový regulátor schválil vakcínu Abdala a minulý týždeň vakcíny Soberana 02 a Soberana Plus, ktoré sa používajú spoločne. Žiadnu z týchto látok zatiaľ neuznala Svetová zdravotnícka organizácia (WHO). Kubánski vedci tvrdia, že tieto preparáty majú pri podaní troch dávok účinnosť asi 92 percent.

Väčšina z očkovaných na Kube dostala vakcíny v rámci klinických štúdií. Tamojší zdravotníci teraz očkujú kubánskymi vakcínami tiež 350 detí vo veku od troch do 18 rokov.

Aspoň jednu dávku vakcíny proti ochoreniu COVID- 19 dostalo na Kube päť miliónov ľudí, plne zaočkovaných (teda tromi dávkami) je tam 3,1 milióna obyvateľov.

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Svet