Na hlavný obsah

Za elektrinu si slovenské domácnosti priplatia. Sulík prezradil svoj cenový odhad

Ceny energií pozostávajú z dvoch zložiek.

Za elektrinu si slovenské domácnosti priplatia. Sulík prezradil svoj cenový odhad
Na snímke prvý podpredseda vlády SR pre ekonomiku a minister hospodárstva SR Richard Sulík (SaS). Foto: TASR

Cena elektriny budúci rok vzrastie a domácnosti si za ňu priplatia zrejme o 1,5 až 1,7 centu na kilowatthodinu (kWh). Uviedol to v stredu (25. 8.) minister hospodárstva Richard Sulík (SaS). Podotkol, že ide o jeho osobný odhad.

Tiež uviedol, že s premiérom Eduardom Hegerom (OĽANO) a šéfom Úradu pre reguláciu sieťových odvetví (ÚRSO) Andrejom Jurisom hľadali riešenia, ako zabrániť vyššiemu rastu cien energií.

„Snažíme sa stlmiť cenové nárasty tak, ako sa to len bude dať. Nevieme to však úplne odchytiť. Nárast silovej zložky kompenzujeme poklesom v poplatkoch, ale nejde to úplne. Preto bude, bohužiaľ, na nejakú dobu zvýšená cena energie,“ povedal Sulík a zopakoval svoj cenový odhad.

Ceny energií pozostávajú z dvoch zložiek – cena za komoditu (silová zložka), ktorú určuje trh a cena za distribúciu, ktorú určuje štát.

„Väčšia časť ceny je cena za distribúciu, tú určujeme my. Cena za distribúciu nerastie. Rastie cena za energiu, tzv. silová zložka,“ ozrejmil.

Zároveň dúfa, že ceny silovej elektriny začnú klesať. V posledných mesiacoch podľa neho stúpali najmä pre rast cien emisných povoleniek, čo je aktuálna politika EÚ.

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Ekonomika