Na hlavný obsah

Za posledných takmer 40 rokov prišla Brazília o lesy s rozlohou asi 500 000 km²

Postupne mizne aj vzácny amazonský prales.

Za posledných takmer 40 rokov prišla Brazília o lesy s rozlohou asi 500 000 km²
Na snímke je odlesnené územie Amazonského pralesa v brazílskom štáte Para na severe krajiny. Foto: TASR/AP

Brazília od polovice 80. rokov do roku 2020 prišla o zhruba pol milióna kilometrov štvorcových lesov, čo je približne rozloha Francúzska. Uviedla to ekologická platforma MapBiomas, ktorá vedie na túto tému výskum.

Za tento stav podľa nej môžu hlavne požiare a ľudské aktivity. Podiel lesov na celkovej rozlohe Brazílie, na území ktorej sa nachádza vzácny amazonský prales, tak klesol pod 50 percent.

Lesy v roku 2020 tvorili 46,5 % celkovej rozlohy Brazílie, ktorá predstavuje 8,5 milióna kilometrov štvorcových. Za posledných 35 rokov sa tak lesná plocha zmenšila o zhruba 12 percent. O ďalších 15 percent klesla rozloha savany. Celkovo tak lesy a ďalšie prírodné porasty pokrývali v minulom roku približne 60 percent rozlohy piatej najväčšej krajiny sveta.

Podľa bádateľov môžu za pokles hlavne požiare a ľudské aktivity, predovšetkým chov dobytka.

Brazília sa v posledných desaťročiach stala jednou z potravinárskych veľmocí, a to hlavne vo výrobe mäsa a obilnín, uviedla agentúra Efe. Podľa bádateľov to výstižne ukazuje vývoj plochy určenej na pastvu. Tá sa od polovice 80. rokov zvýšila o bezmála 40 percent na 1,5 milióna kilometrov štvorcových. Rozloha polí sa prakticky strojnásobila na 557 200 kilometrov štvorcových.

MapBiomas vedie dlhodobý výskum o využití pôdy v Brazílii, a to na základe porovnania satelitných snímok či iných záznamov. Predtým informovala o tom, že rozloha sladkovodných plôch v Brazílii sa od polovice 80. rokov znížila o šestinu.

Amazónia a pôvodní obyvatelia

Podľa brazílskeho Národného ústavu pre výskum vesmíru (INPE) tlak na brazílske lesy v posledných rokoch rastie. Týka sa to napríklad amazonského pralesa, kde tretím rokom za sebou zmizlo vyše 10 000 kilometrov štvorcových plochy ročne.

Ekológovia dávajú do súvislosti zvýšené miznutie pralesa s nástupom prezidenta Jaira Bolsonara k moci, ktorý sa opakovane vyjadroval za väčšie využitie ekonomických zdrojov Amazónie.

Využitia pôdy v Brazílii sa týkajú aj aktuálne spory o rezervácie, kde žije pôvodné obyvateľstvo. V týchto oblastiach sú totiž intenzívne ekonomické aktivity väčšinou obmedzené. Proti snahám zmenšiť rozlohu rezervácií tento týždeň v hlavnom meste Brasílii demonštrovali tisíce príslušníkov kmeňov pôvodného obyvateľstva.

Prezident Bolsonaro naopak uviedol, že ak by parlament či súd, ktorý sa otázkou tiež zaoberá, umožnili rozšírenie rezervácií, tak by to potravinársky priemysel „vyhnalo z krajiny“.

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Svet