Na hlavný obsah

Zablúdil v Európe, potopil niekoľko lodí. Zatúlaný mrož mieri naspäť na sever

Zástupcovia tohto druhu bežne žijú v Severnom ľadovom oceáne.

Zatúlaného mroža, ktorý sa od jari pohyboval pri pobreží západnej Európy a spôsobil chaos na juhoanglických ostrovoch, pozorovali pri Írsku. Odborníci dúfajú, že sa vracia na sever do arktických vôd, ktoré sú jeho domovinou. Informoval o tom v utorok (3. 8.) spravodajský server BBC.

Dvojmetrový mrož prezývaný Wally, ktorý má podľa biológov asi štyri roky, precestoval od mája zhruba 4 000 kilometrov pozdĺž západoeurópskeho pobrežia. Pozorovali ho v Írsku, Španielsku, Walese či Cornwalle.

Potopil niekoľko rybárskych lodí

Rozruch vyvolalo jeho dočasné usídlenie v prístave na súostroví Scilly, ktoré leží západne od južného cípu Británie. Mohutné zviera tu zotrvalo od júna a potopilo niekoľko rybárskych lodí, na ktoré sa snažilo vyšplhať a oddýchnuť si.

„Kým tu bol, bol veľmi populárny, ale všetci sme radi, že teraz išiel ďalej, pretože sme sa báli, ako dlho tu zostane,“ uviedol Dan Jarvis zo Združenia britských potápačov na záchranu morských živočíchov (BDMLR), ktoré mroža monitorovalo.

Skupina sa snažila prísť na spôsob, ako mroža od scillyských brehov odradiť. Odborníci mu zriadili aj pontón, aby mal kde odpočívať a neničil pritom plavidlá.

Wally smeruje na sever

K úľave obyvateľov súostrovia však mroža aktuálne zahliadli pri pobreží írskeho grófstva Waterford. „Sme veľmi šťastní, že to dobre dopadlo,“ povedal Jarvis. „Najlepšou správou by bolo, keby bez pomoci pokračoval v ceste na sever,“ dodal odborník.

Wallyho prvýkrát spozorovali v polovici marca pri írskom grófstve Kerry, následne strávil niekoľko mesiacov pri waleskom meste Tenby. Potom preplával k Francúzsku a v júni ho zbadali aj pri ústí rieky Nervión v španielskom Bilbau.

Zástupcovia tohto druhu bežne žijú v Severnom ľadovom oceáne, vyskytujú sa aj na severe Atlantického oceánu.

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Svet