Na hlavný obsah

Začínajúcich všeobecných lekárov bude motivovať príspevok na rozbeh ambulancie

Bude súčasťou reformy, ktorú predstavil rezort zdravotníctva.

Začínajúcich všeobecných lekárov bude motivovať príspevok na rozbeh ambulancie
Na snímke minister zdravotníctva Vladimír Lengvarský (nominant OĽANO). Foto: TASR

Štedrý finančný príspevok pre mladých všeobecných lekárov, monitorovanie okresov aj regulácia zisku poisťovní. To sú oblasti, ktoré by mali byť súčasťou pripravovanej reformy zdravotníctva, ktorú v utorok (10. 8.) predstavil minister zdravotníctva Vladimír Lengvarský (nom. OĽANO).

Návrh je v medzirezortnom pripomienkovom konaní, čo znamená, že sa k nemu môžu vyjadrovať všetky subjekty, ktorých sa týka. „Do konca roka by sme chceli dotiahnuť všetky súvisiace zákony tak, aby sa na tieto reformy mohli čerpať financie z fondu obnovy,“ dodal minister. Rezort plánuje, že zákon vstúpi do platnosti od 1. januára budúceho roka.

Začínajúci lekári dostanú podporu

Štátna tajomníčka ministerstva zdravotníctva Jana Ježíková zdôraznila, že Slovenská republika má veľmi nízky počet všeobecných lekárov na počet obyvateľov. Práve tento problém má riešiť pripravovaná reforma ambulantnej zdravotnej starostlivosti.

Pozrite si celú tlačovú konferenciu:

Ministerstvo chce mladých začínajúcich lekárov motivovať k rozbehu vlastných ambulancií novým finančným príspevkom. Ježíková uviedla, že ministerstvo aktuálne pracuje so sumou 60 000 eur, ktorá by sa lekárovi vyplácala postupne počas jedného roka. „Z fondu obnovy je na to určených 10 miliónov eur, tak to vychádza na 116 lekárov do roku 2026,“ dodala štátna tajomníčka.

„V súčasnosti je priemerný vek všeobecných lekárov pre dospelých 59 rokov a všeobecných lekárov pre deti 61 rokov,“ poznamenala Ježíková s tým, že Slovensku podľa výpočtov ministerstva chýba 314 všeobecných lekárov pre dospelých a 137 pediatrov. Toto číslo vypočítali vzhľadom na vek lekárov. Veľké množstvo z nich je aktuálne v dôchodkovom veku.

Ježíková dodala, že finančný príspevok je len jeden z rozmerov toho, ako chcú pomôcť v tom, aby bola práca v ambulanciách pre mladých lekárov zaujímavejšia. Zároveň podotkla, že reforma počíta aj s podporou už existujúcich ambulancií.

Ministerstvo bude sledovať rizikové okresy

Ministerstvo chce zároveň monitorovať situáciu v jednotlivých okresoch. Tie plánuje rozdeliť do štyroch kategórií podľa toho, aká je v nich situácia so všeobecnými lekármi. V okresoch s najkritickejšou situáciou budú môcť začínajúci lekári žiadať o najvyšší finančný príspevok.

Rizikovosť okresov bude klasifikovaná podľa geografickej dostupnosti ambulancií všeobecných lekárov, ich demografickej štruktúry aj podľa toho, aká je reálna potreba v okrese vzhľadom na štruktúru obyvateľov. Túto kategorizáciu bude mať na starosti Úrad pre dohľad nad zdravotnou starostlivosťou.

Súčasťou reformy by mala byť aj regulácia zisku zdravotných poisťovní, pri ktorých sa definuje presná minimálna výška % z predpísaného poistného, ktorú musia preinvestovať na zdravotnú starostlivosť. Minister Lengvarský dodal, že v predstavenej podobe má zákon podporu naprieč koalíciou a boli s ním oboznámené aj zdravotné poisťovne.

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Slovensko