Na hlavný obsah

Zaočkovaní od januára na Slovensku tvorili len 1,95 % z celkového množstva pozitívnych

Po podaní oboch dávok sa infikovalo len 2 084 osôb.

Zaočkovaní od januára na Slovensku tvorili len 1,95 % z celkového množstva pozitívnych
Na snímke zdravotná sestra počas očkovania vakcínou proti ochoreniu COVID-19 v priestoroch Veľkokapacitného očkovacieho centra v Bratislave. Foto: TASR

Koronavírusom sa od začiatku roka na Slovensku infikovalo 464 475 ľudí, z nich len 9 181 bolo zaočkovaných aspoň jednou dávkou vakcíny proti covidu. Tvorili približne 1,95 % z celkového množstva prípadov, informoval v stredu (4. 8.) Úrad verejného zdravotníctva (ÚVZ) SR.

V období medzi 1. januárom a 31. júlom tak bolo až takmer 98 % všetkých prípadov nákazy koronavírusom na Slovensku medzi ľuďmi, ktorí sa vôbec nedali zaočkovať vakcínou proti covidu.

Úrad spresnil, že po prvej dávke sa infikovalo 6 953 osôb. Po druhej dávke vakcíny malo pozitívny výsledok testu na koronavírus 2 084 osôb a pri 144 prípadoch bol počet dávok nezistený.

Pozrite si viac v reportáži RTVS, ktorú pripravila Iveta Gomboshová:

„Ak zoberieme do úvahy len ochorenia u tých, ktorí majú odstup od druhého očkovania viac ako 14 dní, a po podaní jednodávkovej vakcíny, teda tých, u ktorých sa očakáva najvyššia efektivita ochrany, takýchto prípadov bolo celkom 1 229, čiže 0,09 %,” zdôraznila Mária Avdičová z Regionálneho úradu verejného zdravotníctva v Banskej Bystrici.

Celkovo dostalo do 31. júla prvú dávku očkovania 2 207 977 osôb a obe dávky vakcíny dostalo 1 970 254 z nich. Z očkovaných prvou dávkou sa infikovalo 0,32 % (6 953), z očkovaných oboma dávkami len 0,11 % (2 084) osôb. Deväť ľudí bolo pozitívnych po podaní jednodávkovej vakcíny.

„Na Slovensku už dominuje delta variant a počet pozitívnych prípadov pozvoľna rastie. Je dôležité, aby sme sa chránili všetkými dostupnými spôsobmi,” upozornil hlavný hygienik Ján Mikas, ktorý zdôraznil, že najefektívnejšou ochranou pred ochorením COVID-19 a pred jeho ťažkým priebehom a hospitalizáciou je očkovanie.

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Slovensko