Na hlavný obsah

Záplavy a zosuvy pôdy v Turecku majú už 38 obetí

V zasiahnutých oblastiach zničili domy i mosty.

Záplavy a zosuvy pôdy v Turecku majú už 38 obetí
Na leteckej snímke zdemolované budovy a cestná komunikácia po záplavách a zosuvoch pôdy v meste Bozkurt na severe Turecka v piatok 13. augusta 2021. Foto: TASR/AP

Počet obetí povodní a zosuvov pôdy, ktoré postihli severnú časť Turecka, sa zvýšil na 38. O novej bilancii informovala v sobotu (14. 8.) agentúra DPA.

Ďalších 12 ľudí skončilo so zraneniami v nemocnici. Vyplýva to z údajov, ktoré zverejnil turecký úrad pre mimoriadne situácie (AFAD).

Povodne zasiahli čiernomorské pobrežné provincie Bartin, Kastamonu, Sinop a Samsun v stredu (11. 8.) v skorých ranných hodinách. Záplavy spôsobené prudkým dažďom zdemolovali niekoľko domov a zmietli niekoľko áut.

Podľa tureckej štátnej televízie TRT živel zničil aj viacero mostov. Stovky ľudí museli zachraňovať a previezť do bezpečia pomocou vrtuľníkov.

Prezident Recep Tayyip Erdogan v piatok (13. 8.) navštívil mesto Kastamonu kde vyhlásil, že zničené obydlia a cesty budú nahradené „novými a lepšími“.

Turecký čiernomorský región je často sužovaný prívalovými dažďami a povodňami, pripomenula agentúra AP.

Podľa expertov niet prakticky pochýb o tom, že zmena klímy spôsobená spaľovaním uhlia, ropy a zemného plynu spôsobuje extrémnejšie javy, akými sú vlny horúčav, suchá, požiare, záplavy a búrky. Očakáva sa, že k takýmto udalostiam bude na planéte v dôsledku globálneho otepľovania dochádzať čoraz častejšie.

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Svet