Na hlavný obsah

Záplavy v Turecku si vyžiadali už 9 životov. V krajine bojujú aj s rozsiahlymi požiarmi

Počet obetí ešte pravdepodobne vzrastie.

Záplavy v Turecku si vyžiadali už 9 životov. V krajine bojujú aj s rozsiahlymi požiarmi
Záplavy v Turecku. Foto: TASR/AP

Pri bleskových záplavách na severe Turecka zomrelo najmenej deväť ľudí, minimálne jeden ďalší človek je nezvestný. Informovali o tom zahraničné agentúry.

Záplavy spôsobené silnými dažďami v stredu (11. 8.) najviac zasiahli čiernomorskú provinciu Kastamonu a jej rovnomenné administratívne stredisko.

Intenzívne zrážky v provinciách Kastamonu, Bartin a Sinop majú podľa tureckej meteorologickej služby trvať najmenej do piatka (13. 8.). V televízii a na sociálnych sieťach bolo vidieť zábery rozvodnených tokov a zaplavených ulíc, ktorými prúd vody unášal desiatky áut, vetvy a trosky budov.

Všetky doteraz potvrdené obete sú z provincie Kastamonu, z toho najmenej dvaja ľudia zomreli v súvislosti so zosuvom pôdy. Ranených hlásia aj ďalšie oblasti.

V susednej provincii Bartin sa pri páde mosta zranilo najmenej 13 ľudí. V tejto provincii veľká voda úplne odrezala od sveta niektoré dediny, pretože zničila prístupové cesty. Tamojších obyvateľov tak evakuujú vrtuľníky. Bez dodávok elektriny je asi 10 000 domácností, uviedlo ministerstvo energetiky.

Severné oblasti Turecka postihujú v lete bleskové povodne opakovane, vlani pri nich zomrelo osem ľudí. Minister pôdohospodárstva a lesníctva Bekir Pakdemirli uviedol, že záplavy boli tento rok najväčšie za najmenej posledných 50 rokov a niektoré oblasti zaznamenali rekordné množstvo zrážok.

Nielen voda, ale aj oheň

Okrem následkov povodní Turecko ďalej bojuje aj s lesnými požiarmi, ktoré za posledné dva týždne vypukli pre vysoké teploty a sucho. O život prišlo najmenej osem ľudí.

Turecký minister Pakdemirli v stredu (11. 8.) na twitteri napísal, že sa po 14 dňoch podarilo dostať pod kontrolu rozsiahly požiar v provincii Mugla. Hasičom tak ostáva skrotiť tri zvyšné ohniská na juhozápade krajiny.

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Svet