Na hlavný obsah

Zastavte očkovaciu lotériu, vyzýva Matoviča strana Hlas-SD

Podľa Rašiho by ľudí presvedčili skôr údaje o pacientoch.

Zastavte očkovaciu lotériu, vyzýva Matoviča strana Hlas-SD
Na snímke zľava v popredí líder strany Hlas-SD Peter Pellegrini a minister financií Igor Matovič (OĽANO). Foto: TASR, koláž: RTVS

Mimoparlamentná strana Hlas-SD vyzýva vicepremiéra a ministra financií Igora Matoviča (OĽANO), aby okamžite zrušil očkovaciu lotériu a peniaze radšej „vlial“ do zdravotného systému. Uviedol to v stredu (18. 8.) predseda strany Peter Pellegrini.

„Je to hanba na hanbu, ľudia sa z toho smejú, sú pohoršení a zhrození,“ povedal k očkovacej lotérii. Tá podľa neho neprispeje k zvýšeniu zaočkovanosti slovenského obyvateľstva, pretože žrebovanie pozerajú primárne tí, ktorí už vakcínu dostali.

„Zaočkovaný dokonca ani nemá motiváciu presviedčať ďalšieho, aby sa zaočkovať dal, pretože by si tým zhoršil šancu vyhrať,“ dodal Pellegrini.

Ak bude aj ďalšie žrebovanie fungovať ako to prvé, podľa expremiéra sú to iba peniaze daňových poplatníkov vyhodené „do luftu“. „Preto chcem vyzvať Matoviča, aby okamžite zrušil celú očkovaciu lotériu a aby prostriedky, ktoré na to boli využité, alebo sú na to plánované v objeme viac ako 26 miliónov eur, boli použité v sektore zdravotníctva,“ vyhlásil Pellegrini s tým, že počas pandémie sa zanedbalo veľké množstvo vyšetrení, operácií a liečení.

Raši chce podrobné údaje

Podpredseda strany a člen zdravotníckeho výboru Richard Raši uviedol, že Slovákov by k očkovaniu motivovali reálne dáta, o ktorých zverejňovanie ministra zdravotníctva Vladimíra Lengvarského (nom. OĽANO) aj oficiálne požiadal. Peňažná výhra podľa neho motivačne na ľudí nepôsobí.

Strana od ministra chce, aby každý deň podrobne zverejnili, koľkí z infikovaných, hospitalizovaných či na prístrojoch sú zaočkovaní. Tieto dáta podľa neho zverejňujú všetky civilizované krajiny.

„Myslím si, že keby sme sa dozvedeli pravdu o slovenských pacientoch, tak by sa tieto informácie mohli stať faktorom, kedy sa ľudia, ktorí sa zaočkovať dajú, tak urobia z vlastného presvedčenia a budú presviedčať aj iných,“ skonštatoval.

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Slovensko