Na hlavný obsah

Zdravotníci aj opatrovatelia v Kalifornii musia byť do konca septembra plne zaočkovaní

Ide o prvé podobné nariadenie v Spojených štátoch amerických.

Zdravotníci aj opatrovatelia v Kalifornii musia byť do konca septembra plne zaočkovaní
Na archívnej snímke z 29. decembra 2020 zdravotníčka naťahuje z ampulky vakcínu proti ochoreniu COVID-19. Foto: TASR/AP

Pracovníci nemocníc, opatrovateľských domov a ďalších zdravotníckych zariadení v americkom štáte Kalifornia musia do 30. septembra dokončiť svoju vakcináciu proti ochoreniu COVID-19. Stanovuje to štvrtková (5. 8.) vyhláška regionálneho úradu verejného zdravotníctva.

Miestni činitelia hovoria o prvom nariadení svojho druhu v Spojených štátoch, podľa agentúry AP sa vzťahuje približne na 2, 2 milióna ľudí.

Nebudú si môcť vybrať medzi očkovaním alebo testom

Nové pravidlo zachádza o krok ďalej ako režim ohlásený na konci júla kalifornským guvernérom Gavinom Newsomom. Podľa toho mala neočkovaným zdravotníkom aj zamestnancom štátu štátu pribudnúť povinnosť chodiť na pravidelné testy na koronavírus.

Štvrtkové nariadenie ale pre zdravotníkov najľudnatejšieho amerického štátu možnosť voľby medzi očkovaním a testami ruší. Povinnosť absolvovať očkovanie do konca budúceho mesiaca sa pri tom okrem pracovníkov nemocníc vzťahuje na rôzne menšie kliniky, ordinácie praktických lekárov, psychiatrické liečebne a ďalšie zariadenia poskytujúce dlhodobú starostlivosť.

Výnimku dostanú tí, ktorí očkovanie odmietajú z náboženských dôvodov, alebo predložia potvrdenie o tom, že zo zdravotných dôvodov nemôžu byť očkovaní.

Pribúdajú ohniská medzi nezaočkovanými zdravotníkmi

Kalifornia nové opatrenie prijala v čase rýchleho rastu denných počtov infekcií, ktorý sa už premietol aj do bilancie hospitalizácií spojených s covidom. Plne zaočkovaných je v západnom štáte približne 64 percent dospelých.

„Naďalej pozorujeme rastúci počet ochorení a hospitalizácií, ktorý je spôsobený delta mutáciou koronavírusu. Je dôležité, aby sme ochránili zraniteľných pacientov v týchto prostrediach,“ povedal k vakcinačnému nariadeniu šéf úradu pre verejné zdravie Tomás Aragón. „Dnešný krok je zároveň uistením sa, že samotní zdravotnícki pracovníci budú chránení. Očkovanie je spôsob, ako ukončíme túto pandémiu,“ dodal.

Medzi novo nakazenými v Kalifornii je podľa neho čoraz viac ľudí pracujúcich v zdravotníctve. „Nedávne ohniská nákazy v zdravotníckom prostredí boli často spätne spojené s neočkovanými členmi personálu,“ uviedol Aragón.

Podľa denníka Los Angeles Times kalifornskí činitelia prezentovali svoj plán zaviesť povinné očkovanie v zdravotníckom sektore ako prvé opatrenie svojho druhu v USA. AP uvádza, že podobné pravidlá v iných štátoch obsahujú výnimku s pravidelným testovaním alebo nemajú tak široký záber a vzťahujú sa len na zdravotníkov v štátnych zariadeniach.

Povinné očkovanie je stále častejšie

Povinné Očkovanie medzitým svojim pracovníkom nariaďujú jednotlivé nemocnice alebo siete zdravotníckych zariadení, podobne ako mnohé vysoké školy alebo veľké spoločnosti.

Očkovanie je povinné okrem iného aj v televízii CNN, ktorej šéf Jeff Zucker vo štvrtok oznámil prepustenie troch zamestnancov, ktorí sa pokynom neriadili. „Poviem to jasne, naším prístupom v tejto veci je nulová tolerancia,“ citoval zo Zuckerovho vyhlásenia reportér CNN Oliver Darcy.

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Svet