Na hlavný obsah

Zelenskyj nariadil ochranu Bielorusov žijúcich na Ukrajine

Zabezpečiť ju majú tajné služby.

Zelenskyj nariadil ochranu Bielorusov žijúcich na Ukrajine
Na kombosnímke zľava ukrajinský prezident Volodymyr Zelenskyj a fotografie zosnulého bieloruského aktivistu Vitaľa Šyšova. Foto: TASR/SITA/AP/koláž RTVS

Ukrajinský prezident Volodymyr Zelenskyj nariadil v stredu (4. 8.) tajnej službe zaistiť mimoriadnu ochranu Bielorusom žijúcim v exile na Ukrajine.

Ide o reakciu na smrť bieloruského aktivistu Vitaľa Šyšova, ktorého našli v utorok (3. 8.) obeseného v parku v Kyjeve. Informovala o tom agentúra AFP.

„Každý Bielorus, ktorý sa môže stať terčom zločincov pre svoju verejnú politickú pozíciu, musí dostať zvláštnu a spoľahlivú ochranu,“ uviedol Zelenskyj.

Zelenskyj povedal ministerstvu vnútra a Bezpečnostnej službe Ukrajiny (SBU), aby „vypracovali jasný vzorec vyhodnotenia možných rizík“ s cieľom „odstrániť akékoľvek ohrozenie ľudí“.

Šyšov bol nezvestný od pondelkového (1. 8.) rána, keď sa nevrátil po tom, ako si šiel zabehať. Ukrajinská polícia ho našla v utorok ráno obeseného v parku neďaleko jeho bydliska v Kyjeve.

Následne bolo začaté vyšetrovanie smrti aktivistu, pričom polícia preveruje aj podozrenie, že by mohlo ísť o úkladnú vraždu maskovanú za samovraždu.

Podľa ukrajinského ministra zahraničných vecí Dmytra Kulebu spraví Ukrajina všetko preto, aby sa prípad vyšetril.

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Svet