Na hlavný obsah

Zmena volebného zákona rozdeľuje koalíciu

Sme rodina súčasné znenie nemieni podporiť.

Zmena volebného zákona rozdeľuje koalíciu. Zatiaľ čo navrhované zmeny ministra vnútra Romana Mikulca (OĽANO) zatiaľ nenašli podporu, návrhy liberálov podporujú aj ostatní. Voliči by ich mohli pocítiť už pri nadchádzajúcich voľbách v roku 2022.

Zmena volebného zákona, o ktorej mala rokovať vláda ešte v júli, prejde ďalšími úpravami. Sme rodina chce širšiu diskusiu o moratóriu na predvolebné prieskumy a podrobné vysvetlenie, čo znamená právo štátu obmedziť volebné právo na ochranu verejného zdravia. Hnutie sa obáva, že sa to môže týkať nezaočkovaných ľudí.

„V tejto forme to hnutie Sme rodina určite nepodporí a zablokuje. Pokiaľ sa neodstránia tie nedostatky, ktoré tomu vyčítame,“ uviedol predseda parlamentu a hnutia Sme rodina Boris Kollár.

Pozrite si celú reportáž RTVS:

Keďže sa bude samotný návrh novely ešte upravovať, s ďalšími bodmi prichádzajú aj liberáli. Chcú opätovne zaviesť dvojkolové voľby do vyšších územných celkov, ale aj samospráv.

„Máme za to, že takéto voľby majú väčší vypovedací efekt a nebudú sa stávať situácie, keď sa napríklad starostami alebo primátormi stávajú ľudia, ktorí majú podporu menej ako 10 percent obyvateľstva danej obce alebo mesta, čo je, bohužiaľ, na Slovensku pomerne bežná prax,“ povedal štátny tajomník ministerstva zahraničných vecí a európskych záležitostí a podpredseda SaS Martin Klus.

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Slovensko