Na hlavný obsah

Zomrel sovietsky disident Sergej Kovaľov, po rozpade ZSSR kritizoval aj ruskú vládu

Dožil sa 91 rokov.

Zomrel sovietsky disident Sergej Kovaľov, po rozpade ZSSR kritizoval aj ruskú vládu
Na snímke sovietsky disident Sergej Kovaľov. Foto: ČTK/Petra Mášová

Známy sovietsky disident a obranca ľudských práv Sergej Kovaľov, ktorý bol kritický aj k ruskému režimu po rozpade Sovietskeho zväzu, v pondelok (9. 8.) zomrel. Mal 91 rokov. Informovala o tom agentúra TASS s odvolaním sa na správu, ktorú na svojom facebookovom účte zverejnil Kovaľovov syn. Ivan Kovaľov napísal, že otec zomrel v pondelok skoro ráno.

Sergej Kovaľov strávil v 70. a 80. rokoch niekoľko rokov v sibírskom gulagu, od roku 1993 bol desaťročie poslancom. Začiatkom 90. rokov predsedal komisii ruského prezidenta pre ľudské práva a bol splnomocnencom parlamentu pre ľudské práva. Z tejto funkcie ho ale odvolali pre kritiku politiky Kremľa voči Čečensku.

Uznávali ho aj v zahraničí

Kovaľovov boj za ľudské práva ocenili viaceré krajiny a organizácie. V roku 2009 dostal od Európskeho parlamentu Sacharovovu cenu za slobodu myslenia, v roku 2003 mu český prezident Václav Havel udelil Rad Tomáša Garrigua Masaryka 2. triedy. O tri roky neskôr ho Francúzsko vyznamenalo Radom Čestnej légie. Kovaľova navrhli aj na Nobelovu cenu za mier a v roku 1995 sa stal prvým nositeľom ceny Homo Homini, ktorú mu udelila spoločnosť Človek v ohrození za mobilizáciu ruskej i svetovej verejnosti proti vojne v Čečensku.

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Svet