Na hlavný obsah

Zomrel ukrajinský expremiér Jevhen Marčuk

Jeho zdravotný stav sa zhoršil po prekonaní covidu.

Zomrel ukrajinský expremiér Jevhen Marčuk
Na archívnej snímke z roku 2003 Jevhen Marčuk. Foto: ČTK/BELGA

Vo veku 80 rokov zomrel bývalý ukrajinský premiér Jevhen Marčuk. Na sociálnej sieti facebook to podľa agentúry Ukrinfom vo štvrtok (5. 8.) oznámila jeho manželka.

Podľa tlačovej správy Služby bezpečnosti Ukrajiny (SBU) sa Marčukov zdravotný stav zhoršil po tom, ako prekonal infekčné ochorenie COVID-19. Covid „zhoršil choroby, ktorými trpel, a vyvolal akútne kardiopulmonálne zlyhanie,“ uvádza sa vo vyhlásení SBU.

Marčuk bol predsedom ukrajinskej vlády v rokoch 1995-96 a bol aj riaditeľom SBU (v rokoch 1991-94) a tajomníkom Rady národnej bezpečnosti a obrany (RNBO). V rokoch 2003 a 2004 zastával aj post ministra obrany. V rokoch 2018 a 2019 zastupoval Ukrajinu v trojstrannej kontaktnej skupine pre urovnanie konfliktu v Donbase.

Okrem toho, že bol štvrtým predsedom vlády nezávislej Ukrajiny, sa svojho času stal prvým šéfom jej tajnej služby SBU. Ešte ako študenta ho do svojich radov podľa dostupných informácií zverbovala sovietska tajná polícia KGB, v ktorej radoch prešiel celou škálou dôstojníckych hodností.

Za prvého ukrajinského prezidenta Leonida Kravčuka na začiatku 90-tych rokov minulého storočia bol tiež povýšený na armádneho generála.

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Svet