Na hlavný obsah

Zuzana Kumanová končí na poste štátnej tajomníčky rezortu kultúry

Návrh na odvolanie schválila vláda.

Zuzana Kumanová končí na poste štátnej tajomníčky rezortu kultúry
Na snímke (vpravo) ministerka kultúry Natália Milanová (OĽANO) a už bývalá štátna tajomníčka rezortu Zuzana Kumanová (Za ľudí). Foto: TASR

Štátnu tajomníčku ministerstva kultúry Zuzanu Kumanovú v stredu (25. 8.) z postu odvolala vláda. Vo funkcii ju nahradí bývalá poslankyňa Viera Leščáková (Za ľudí).

Žiadosť o návrh na odvolanie Kumanovej z funkcie podala ministerke kultúry Natálii Milanovej (OĽANO) ministerka investícií Veronika Remišová (Za ľudí).

Frakcia strany Za ľudí okolo ministerky spravodlivosti Márie Kolíkovej (Za ľudí) tvrdí, že ide o odvolanie za iný názor na vnútrostranícku diskusiu a že neurobila žiadnu chybu vo svojej funkcii.

Kolíková povedala, že na diskusii o odvolávaní Kumanovej sa nechcela zúčastniť. „Som presvedčená, že naozajstným dôvodom odvolania je, že jednoducho mala iný názor ako pani predsedníčka (Veronika Remišová) na otázky, ktoré súvisia so stranou Za ľudí,“ vysvetlila ministerka po rokovaní vlády.

Uviedla, že odvolanie bolo osobným rozhodnutím Remišovej a je z neho nešťastná. Kumanovú považuje za odborníčku. „Bolo dobré, že sme mali takéhoto človeka vo vláde a je mi ľúto, že už nebudeme. Mať Rómku vo vláde je jednoducho krásna vec,“ dodala Kolíková.

Remišová odmietla, že by Kumanovú odvolali za odlišný názor. Zmenou na poste sa má podľa nej podporiť vzdelávací rozmer kultúry. 

Milanová pred začiatkom rokovania povedala, že ide o „politickú nomináciu strany Za ľudí, ktorá vyplýva z koaličnej dohody“.

„Koaličná dohoda je v tomto veľmi jasná. Ak by sme nerešpektovali rozhodnutie predsedníčky strany Za ľudí, tak by sme porušili koaličnú dohodu,“ povedal pred zasadnutím premiér Eduard Heger (OĽANO).

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Slovensko