Na hlavný obsah

Afganské ženy budú môcť naďalej študovať, budú však oddelené od mužov

Nosenie islamského odevu bude povinné.

Afganské ženy budú môcť naďalej študovať, budú však oddelené od mužov
Na ilustračnej snímke afganské ženy protestujú v Kábule. Foto: TARS/AP

Afganské ženy môžu aj naďalej študovať na univerzitách, vrátane postgraduálnych programov. Študenti však budú rozdelení na základe pohlavia a nosenie islamského odevu bude povinné. Uviedol to v nedeľu (12. 9.) minister pre oblasť vysokoškolského vzdelávania novej afganskej vlády vytvorenej hnutím Taliban.

Radikálne fundamentalistické hnutie Taliban v utorok (8. septembra) predstavilo zloženie novej vlády, v ktoré nie je ani jedna žena, pripomína AFP.

Práva žien v Afganistane sa za vlády Talibanu v rokoch 1996-2001 výrazne obmedzili a zhoršili, ale od svojho návratu k moci v polovici augusta Taliban vyhlasuje, že zavedie menej extrémny režim.

Ženám však už zakázali športové aktivity a hnutie v posledných dňoch použilo násilie pri zásahoch proti protestujúcim ženám, ktoré žiadali rovnocenné práva, pripomína AFP.

Minister pre oblasť vyššieho vzdelávania Abdul Bákí Hakkání povedal, že Taliban sa nechce vrátiť k obdobiu spred 20 rokov. „Začneme stavať na tom, čo existuje dnes,“ povedal.

Študentky budú musieť podľa jeho slov dodržiavať obmedzenia vrátane predpísaného odevu. Ten bude zahŕňať hidžáb, islamskú šatku na zakrytie hlavy. Hakkání však ďalšie podrobnosti neposkytol.

Vyučovanie bude rozdelené podľa pohlaví. „Nedovolíme, aby chlapci a dievčatá študovali spolu,“ povedal minister. Zmeny podľa jeho slov nastanú aj v oblasti predmetov, ktoré sa na univerzitách vyučujú.

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Svet