Na hlavný obsah

Aj Slováci pomáhajú v Iraku v boji proti nedostatku pitnej vody. Stavajú studne

Projekt je financovaný aj cez oficiálnu rozvojovú pomoc Slovenska - SlovakAid.

Predvolebná kampaň v Iraku vrcholí. Iračania si zástupcov do parlamentu zvolia už o dva týždne. V krajine je vysoká nezamestnanosť, ľudia stále odstraňujú následky vyčíňania extrémistov Islamského štátu. Mnohým obyvateľom čoraz viac chýba voda. Na severe Iraku pomáhajú stavať studne aj ľudia zo Slovenska. Bol pri tom štáb RTVS.

Cez iracký Kurdistan preteká rieka Tigris. Hoci je druhá najväčšia v západnej Ázii, len niekoľko kilometrov od nej majú ľudia vody čoraz menej.

Prístup k pitnej vode je podľa jednej z rezolúcií OSN základným ľudským právom. Zabezpečiť ju pre miestne samosprávy je však často nadľudský výkon, studne sa tu totiž razia až do hĺbky 250 metrov.

Pozrite si reportáž RTVS, ktorú pripravila Anna Síposová:

Pomáha im preto Slovenská katolícka charita. V Biblii, ktorou sa tiež riadi, sa voda spomína asi 700-krát, symbolicky i doslova. Ľudia z charity sa však starajú, aby ju chudobní v Iraku mali doslova.

„Ďakujeme Slovensku i charite za studňu. To ako je voda dôležitá zistíte, až keď ju nemáte,“ povedal starosta irackej obce Skekhka.

Teraz ju však v obci už majú. Okrem pôvodných obyvateľov v nej žije aj 250 rodín vnútorných vysídlencov. Obec ich prichýlila, keď utekali pred extrémistami z Islamského štátu, a to napriek tomu, že to pre nich znamenalo ešte menej vody.

„Poskytujeme pomoc tam, kde ju najviac treba. Je tu nedostatok vody, nedostatok pracovných príležitosti. Cieľom je pomôcť ľuďom a dosiahnuť návrat utečencov z okolitých krajín,“ uviedol Stanislav Lipovský, obchodný radca slovenského veľvyslanectva v Libanone.

Projekt je spolufinancovaný z programu oficiálnej rozvojovej pomoci SlovakAid.

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Slovensko