Na hlavný obsah

Aktivista Jeschke ukončil hladovku. Dohodol sa so Scholzom na stretnutí

Hladovkár prestal v sobotu prijímať aj tekutiny.

Aktivista Jeschke ukončil hladovku. Dohodol sa so Scholzom na stretnutí
Na snímke klimatickí aktivisti Lea Bonaseraová (vľavo) a Henning Jeschke. Foto: Twitter/Henning Jeschke - isst wieder

Klimatický aktivista Henning Jeschke, ktorý od 30. augusta držal v Berlíne hladovku a v sobotu (25. 9.) prestal prijímať tekutiny, protest ukončil. Jeschke na twitteri oznámil, že mu v sobotu zavolal sociálnodemokratický (SPD) kandidát na kancelára Olaf Scholz a prisľúbil mu v najbližších štyroch týždňoch verejnú debatu o stave klimatickej núdze.

Spolu s Jeschkom ukončila protest aj Lea Bonaseraová, ktorá začala držať hladovku tento týždeň.

Hladovkári pôvodne žiadali, aby sa s nimi do štvrtka (23. 9.) zišla trojica kancelárskych kandidátov. Tými sú popri Scholzovi konzervatívec Armin Laschet a Annalena Baerbocková zo strany Zelených.

Trojica pôvodne oznámila, že s aktivistami bude rokovať po voľbách. Neskôr organizátori protestu uviedli, že Baerbocková vo štvrtok tábor hladovkárov na lúke pri Spréve neďaleko sídla parlamentu navštívila a s mladými ľuďmi hovorila.

Vo štvrtok aktivisti vyhlásili nové ultimátum, ktoré sa týkalo len Scholza, pretože Laschet podľa nich úplne sklamal. Sociálnodemokratický kancelársky kandidát nesplnil výzvu na verejné vyhlásenie o klimatickej núdzi, Jeschkeho a Bonaseraovú však vyzval, aby hladovku ukončili.

Opätovne sľúbil, že spoločné stretnutie sa môže uskutočniť po voľbách. Neskôr v sobotu Jeschkeovi zatelefonoval a navrhol mu diskusiu o klimatickej núdzi v najbližších štyroch týždňoch. To potvrdila aj SPD.

Hladovku pôvodne začalo 30. augusta držať sedem aktivistov, šesť z nich ale začalo postupne opäť jesť. Tento týždeň sa k 21-ročnému Jeschkeovi, ktorý odmietal potravu ako posledný z pôvodnej skupiny, pridala 24-ročná Bonaseraová. V sobotu napokon obaja protest ukončili.

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Svet