Na hlavný obsah

Americký úrad FDA schválil tretiu dávku vakcíny pre ľudí nad 65 rokov a rizikové skupiny

Odmietol ponúknuť posilňujúcu dávku celoplošne.

Americký úrad FDA schválil tretiu dávku vakcíny pre ľudí nad 65 rokov a rizikové skupiny
Na ilustračnej snímke očkovanie proti covidu. Foto: SITA/AP

Americký Úrad pre kontrolu potravín a liečiv (FDA) schválil podanie tretej posilňujúcej dávky vakcíny proti ochoreniu COVID-19 od firiem Pfizer/BioNTech ľuďom od 65 rokov a niektorým rizikovým skupinám. Informovala o tom vo štvrtok (23. 9.) agentúra Reuters.

Tretia posilňujúca dávka vakcíny sa má podľa FDA podať najskôr šesť mesiacov po druhej dávke. Okrem seniorov ju budú môcť dostať ľudia, u ktorých hrozí najväčšie riziko vážneho priebehu choroby, a tí, ktorých zamestnanie ich vystavuje vysokému riziku nákazy.

Odborný poradný orgán amerického Centra pre kontrolu a prevenciu chorôb (CDC) by o podaní tretej dávky vakcíny mohol hlasovať vo štvrtok, uviedol v stredu (22. 9.) zástupca CDC.

Prezident Joe Biden v auguste oznámil, že vláda chce zabezpečiť od 20. septembra preočkovanie treťou dávkou pre ľudí od 16 rokov, ak to schvália FDA a CDC.

Panel odborných poradcov FDA sa v piatok (17. 9.) vyslovil za podanie tretej posilňujúcej dávky Američanom starším ako 65 rokov a tým, ktorým pri infikovaní sa koronavírusom hrozí ťažký priebeh. Drvivou väčšinou predtým odmietol ponúknuť tretiu dávku väčšine Američanov.

Poradný panel vtedy uviedol, že nie je dostatok dôkazov v prospech podania posilňujúcej tretej dávky všetkým ľuďom od 16 rokov. Odborníci tiež požadovali viac údajov o bezpečnosti tretej dávky. K otázke širšieho nasadenia posilňujúcej dávky by sa však úrad mohol vrátiť v budúcnosti.

Podľa vládneho experta Anthonyho Fauciho sa v najbližších týždňoch FDA vyjadrí aj k potrebe ďalších dávok pri vakcínach od firiem Moderna a Johnson & Johnson.

Niektoré iné krajiny vrátane Izraela, Francúzska, Spojeného kráľovstva či Nemecka vybraným skupinám už začali podávať tretiu dávku vakcín proti covidu. Preočkovanie sa začalo v pondelok (20. 9.) tiež u vybraných skupín obyvateľov v Českej republike, ktorí už majú osem mesiacov od poslednej vakcíny. Najčastejšie ide o zdravotníkov z nemocníc a najstarších seniorov.

Podanie tretej posilňujúcej dávky vakcíny proti covidu osobám po transplantácii a ďalším ľuďom s vážne oslabenou imunitou americkí regulátori schválili v auguste.

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Svet