Na hlavný obsah

Americký generál vypovedal o údajnom zmarení Trumpovho príkazu k jadrovému útoku

Trump mal byť po volebnej porážke vraj mentálne nestabilný.

Americký generál vypovedal o údajnom zmarení Trumpovho príkazu k jadrovému útoku
Na snímke bývalý americký prezident Donald Trump (vľavo) a generál Mark Milley. Foto: TASR/AP/koláž RTVS

Čelní predstavitelia Pentagonu vypovedali na pôde senátu o chaotickom odsune amerických síl z Afganistanu. Najväčšia pozornosť sa však sústredila na náčelníka generálnych štábov, ktorý sa údajne usiloval zabrániť prezidentovi Donaldovi Trumpovi nariadiť jadrový úder tesne pred odchodom z Bieleho domu.

Bývalý prezident Donald Trump prednedávnom vyhlásil, že náčelníka generálnych štábov Marka Milleyho treba zatknúť a postaviť pred vojenský tribunál pre vlastizradu. Išlo o reakciu na knihu Peril, ktorá zachytáva posledné týždne jeho vládnutia a obavy niektorých lídrov, že údajne psychicky nestabilný prezident nariadi jadrový úder.

Milley v senáte priznal, že hovoril s autorom knihy Bobom Woodwardom a niektoré veci uviedol na pravú mieru. „Nikdy som sa nepokúšal zmeniť alebo ovplyvniť veliteľský proces a reťaz velenia. Vyžaduje sa odo mňa, aby som prezidentovi radil, aby bol prezident plne informovaný,“ vysvetlil.

Podľa knihy Milley zvolal 8. januára v Pentagone tajnú poradu a pripomenul podriadeným, že keby chcel Trump nariadiť jadrový úder, tak sa musia ubezpečiť, že o tom vie.

Mentálna nestabilita

Ako odznelo v Rádiožurnále na Rádiu Slovensko, generál údajne konal na základe telefonátu s predsedníčkou Snemovne reprezentantov Nancy Pelosiovou, ktorá ho varovala, že prezident je po volebnej porážke mentálne nestabilný a chce sa udržať pri moci.

„Ubezpečil som Nancy Pelosiovú, že prezident má autoritu prikázať jadrový úder, ale nemôže tak spraviť sám. A že nemám kvalifikáciu na to, aby som vedel zhodnotiť jeho mentálne zdravie,“ povedal Milley.

Milley tiež priznal, že dvakrát telefonoval s náčelníkom čínskych generálnych štábov, aby zmiernil napätie medzi veľmocami. Spravil tak však s vedomím členov vlády a nie na vlastnú päsť, ako sa tvrdí v knihe.

„Telefonáty z 30. októbra a 8. januára s čínskym generálom boli dopredu koordinované s ministrom obrany a jeho podriadenými. Rozhodli sme sa k tomuto kroku, lebo tajné služby mali informácie, že Čína sa obávala útoku zo strany USA. Som si istý, že prezident Trump neplánoval zaútočiť na Čínu,“ zdôraznil americký generál.

Republikánski senátori si vyžiadali dokumenty spojené so spomínanými telefonátmi, o ktorých zjavne Donald Trump nevedel.

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Svet