Na hlavný obsah

Americký prezident Biden dostal tretiu dávku vakcíny proti koronavírusu

Preočkovanie treťou dávkou v USA schválili minulú stredu.

Americký prezident Biden dostal tretiu dávku vakcíny proti koronavírusu
Americký prezident Joe Biden dostáva tretiu dávku vakcíny proti koronavírusu. Foto: ČTK/AP

Americký prezident Joe Biden v pondelok (27. 9.) dostal tretiu dávku vakcíny proti koronavírusu. Americkí regulátori odporučili posilniť imunitu treťou dávkou ľuďom starším ako 65 rokov a tým, ktorí pracujú v rizikovom prostredí alebo majú ďalšie zdravotné problémy.

Biden, ktorý má 81 rokov, dostal prvú dávku vlani 21. decembra a druhú o tri týždne neskôr, rovnako ako jeho manželka Jill. V piatok (24. 9.) prezident vyzval Američanov, ktorí majú na preočkovanie právo, aby to využili a nechali si podať tretiu dávku vakcíny Pfizer/BioNTech.

Preočkovanie touto vakcínou schválil pre vybrané skupiny minulú stredu (22. 9.) Úrad pre kontrolu potravín liečiv (FDA).

„Najdôležitejšou vecou, ktorú musíme urobiť, je nechať zaočkovať viac ľudí,“ vyhlásil šéf Bieleho domu, kým mu zdravotníci aplikovali tretiu dávku. Dodal, že po prvých dvoch nemal žiadne vedľajšie účinky. Prvá dáma podľa neho rovnako dostane posilňovaciu dávku očkovacieho preparátu, v pondelok však bola v práci, vyučuje na Northern Virginia Community College, uviedla agentúra AP.

Hovorca ministerstva zahraničných vecí má koronavírus

Hovorca amerického ministerstva zahraničných vecí Ned Price medzitým oznámil, že u neho v pondelok test preukázal koronavírus a že bude najbližších desať dní v karanténe. Otestovať sa nechal po tom, ako sa u neho ráno prejavili relatívne mierne príznaky ochorenia. Price, ktorý je proti koronavírusu podľa agentúry AP zaočkovaný, sa minulý týždeň zúčastnil spoločne s šéfom americkej diplomacie Antonym Blinkenom Valného zhromaždenia OSN.

V New Yorku sa Price s Blinkenom zúčastnil na sérii podujatí, vrátane stretnutí s ministrami zahraničia a vysokými úradníkmi z viac ako 60 krajín. U Blinkena dnes testy, naopak, koronavírus nepreukázali, rovnako ako u ďalších členov početnej americkej delegácie.

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Svet