Na hlavný obsah

Amsterdam má nový pamätník obetiam holokaustu

Jeho výstavbu financovali dary.

Po niekoľkoročných právnych sporoch v nedeľu (19. 9.) v holandskom Amsterdame oficiálne odhalili Národný pamätník mien holokaustu (Nationaal Holocaust Namenmonument). Na slávnostnom akte sa osobne zúčastnil holandský kráľ Viliam-Alexander, informovala tlačová agentúra DPA.

Pamätník navrhol poľsko-americký architekt židovského pôvodu Daniel Libeskind a jeho vznik inicioval Holandský výbor Auschwitzu (Nederlands Auschwitz Comité). Ide o prvý pamätník, ktorý obsahuje mená všetkých 102 000 holandských Židov, Sintov a Rómov, ktorých v druhej svetovej vojne zavraždili nacisti.

Pamätník, financovaný predovšetkým z darov, sa nachádza v blízkosti židovskej štvrte v centre Amsterdamu. Pozostáva z tehlových múrov, pri ktorých sa môžu návštevníci prechádzať. Na vrchole múrov sú umiestnené lesklé platne z nehrdzavejúcej ocele, ktoré zrkadlia stromy a oblohu, pričom predstavujú štyri hebrejské písmená znamenajúce „na pamiatku“.

Každá tehla nesie meno

Každá tehla nesie meno obete, dátum jej narodenia a vek, v ktorom zomrela. „Tento pamätník vracia obetiam ich mená 76 rokov po skončení vojny a dokazuje, že žili,“ uviedol pre DPA predseda zmieneného výboru Jacques Grishaver. Podľa neho je pamätník dôležitý pre židovskú komunitu ako miesto spomienok i vzdelávania.

Miestni obyvatelia sa však súdnou cestu pokúšali zabrániť jeho výstavbe, obávajúc sa náporu návštevníkov a sťažujúc sa na veľkosť pamätníka. Holandský najvyšší súd povolil výstavbu koncom roku 2019, hoci Grishaver poznamenal, že rozhodnutie prišlo pre mnohých preživších holokaustu už prineskoro.

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Svet