Na hlavný obsah

Antivaxerom na YouTube odzvonilo. Videoportál začne blokovať nepravdivé príspevky

Nejde len o vakcíny proti covidu.

Antivaxerom na YouTube odzvonilo. Videoportál začne blokovať nepravdivé príspevky
Očkovanie mladistvých proti koronavírusu v Spojených štátoch. Foto: TASR/AP

Technologická spoločnosť YouTube začne na svojej rovnomennej internetovej platforme blokovať všetky videá s nepravdivými a neoverenými informáciami o schválených a bežne používaných vakcínach.

Firma rovnako zmaže kanály niektorých význačných aktivistov vystupujúcich proti očkovaniu. Tí podľa expertov nesú časť zodpovednosti za to, že v USA i v iných vyspelých štátoch klesá záujem o očkovanie, napísal v stredu (29. 9.) denník The Washington Post.

YouTube, rovnako ako sociálne siete twitter a facebook, začal krátko po vypuknutí pandémie blokovať zavádzajúce či nepravdivé informácie o koronavíruse a vakcínach proti covidu. Jeho nové opatrenie sa však týka všetkých bežne používaných vakcín, napríklad proti osýpkam či kiahňam.

Činiteľ YouTube Matt Haprin denníku The Washington Post oznámil, že spoločnosť v tomto ohľade nepodnikla kroky skôr, keďže chcela najprv zasiahnuť proti dezinformáciám týkajúcim sa koronavírusu. Firma pritom doteraz odstránila asi 133 000 videí so zavádzajúcim či nepravdivým obsahom v súvislosti s covidom.

YouTube naďalej umožní ľuďom nahrávať videá, v ktorých budú hovoriť o svojej vlastnej skúsenosti s očkovaním, napríklad o tom, aké sa u nich prejavili vedľajšie účinky. Povolené budú aj vedecké diskusie o vakcínach alebo videá o historických úspechoch či zlyhaniach vakcín.

Zakázané teda bude nahrávať videá, v ktorých sa tvrdí, že sú vakcíny všeobecne nebezpečné a závadné, obsahujú mikročipy alebo spôsobujú mnoho zdravotných problémov, napríklad autizmus, rakovinu či neplodnosť. Platforma opatrenia zavedie vo všetkých svojich jazykových mutáciách.

Podpora očkovania

V rámci nového kroku YouTube zablokuje účty dlhoročných odporcov očkovania, akými sú napríklad Joseph Mercola či Robert F. Kennedy, syn niekdajšieho senátora Roberta „Bobbyho“ Kennedyho. Ich popularita pritom v poslednom čase raketovo vzrástla s nástupom pandémie, pri ktorej sa ľudia začali všeobecne viac zaujímať o očkovanie.

Podľa expertov na šírenie dezinformácií stojí popularita odporcov očkovania na YouTube do značnej miery za rastúcim skepticizmom k vakcínam z posledných rokov. Ten je pritom viditeľný najmä v USA, kde v posledných mesiacoch klesá záujem o očkovanie proti covidu. Plne zaočkovaných je tam teraz 56 percent obyvateľstva, zatiaľ čo v Kanade je to 71 percent a v Spojenom kráľovstve 67 percent.

Prevádzkovatelia sociálnych sietí ešte nedávno s odvolaním sa na zachovanie slobody prejavu odmietali kontrolovať obsah, ktorý na ich platformy nahrávajú používatelia. V poslednom čase však vzhľadom na rastúci tlak odbornej verejnosti i politikov pristúpili k určitým opatreniam, ktorých cieľom je obmedziť šírenie nepravdivých informácií.

Americký prezident Joe Biden v júli vyhlásil, že sociálne siete nesú čiastočne zodpovednosť za šírenie dezinformácií o vakcínach a že by mali robiť viac pre to, aby mu zabránili. Jeho predchodca Donald Trump sa často s technologickými spoločnosťami dostával do konfliktu, pretože podľa neho pri kontrole obsahu na svojich platformách systematicky blokujú „konzervatívne hlasy“.

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Svet