Na hlavný obsah

Kontroly finančnej správy dokázali, že mnohí podnikatelia neevidujú tržby

Pri 822 kontrolovaných subjektov zistili pochybenia v 139 prípadoch.

Kontroly finančnej správy dokázali, že mnohí podnikatelia neevidujú tržby
Foto: TASR

Augustové kontroly finančnej správy opätovne dokázali, že podnikatelia najčastejšie nedodržiavajú zákon o elektronických registračných pokladniciach tým, že svoje tržby neevidujú. Informovala o tom vedúca Odboru komunikácie Finančného riaditeľstva SR Martina Rybanská.

„Kontrolóri finančnej správy skontrolovali minulý mesiac 822 podnikateľských subjektov, pričom nedodržiavanie zákona o používaní elektronickej registračnej pokladnice (ERP) zistili v 139 prípadoch. Vinníkom udelili pokuty vo výške 35 210 eur,“ uviedla.

Finančná správa vykonala v auguste 343 kontrolných nákupov a 479 online monitorovaní na mieste. V prípade online monitorovania je podnikateľ kontrolovaný bez toho, aby o tom vedel. Pracovník pri tejto metóde pozoruje na mieste situáciu v prevádzke a prostredníctvom tabletu online monitoruje v systéme e-kasa zaznamenávanie tržieb a vyhodnocuje počet zákazníkov, ktorí vstúpili do prevádzky. V prípade, že kontrolór nemá pochybnosti o dodržiavaní zákona, nevykonáva kontrolný nákup.

Kontrolné nákupy v auguste odhalili 102 prípadov neevidovania tržby prostredníctvom registračnej pokladnice. Ako informovala FS, dva podnikateľské subjekty, ktoré neevidovali tržbu v júli, toto porušenie zopakovali aj v auguste.

Kontrolné akcie majú vplyv na správanie podnikateľov

Podľa FS sa opakovane potvrdzuje, že jej kontrolné akcie majú vplyv na správanie podnikateľských subjektov. „Podnikateľom, ktorých navštívili kontrolóri finančnej správy, stúpli tržby za dva týždne po kontrole oproti rovnakému obdobiu pred kontrolou o 7 percent. Počet vydaných pokladničných dokladov vzrástol o 13 percent,“ priblížila.

Úroveň tržieb pred spustením kontrolnej akcie v júli a počas jej trvania v auguste v jedálenských službách stúpla o 3 percentá, čo predstavuje 2,1 milióna eur.

V pohostinstvách však v rovnakom období klesli tržby o 1 percento, teda 1,1 milióna eur. Ako upozorňuje FS, samotný vývoj tržieb neodráža automaticky vplyv kontrolnej akcie, keďže ide o sezónne odvetvia, pri ktorých významnú rolu zohráva dovolenková sezóna a počasie.

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Ekonomika