Na hlavný obsah

Austráliu zasiahlo silné zemetrasenie, obete zatiaľ nehlásia

Poškodilo niekoľko budov.

Austráliu zasiahlo silné zemetrasenie, obete zatiaľ nehlásia
Pohotovostní pracovníci skúmajú poškodenie budov po zemetrasení v Melbourne. Foto: SITA/AP

Austrálsky štát Viktória v stredu (22. 9.) ráno zasiahlo silné zemetrasenie s magnitúdou 5,9, informovala agentúra Reuters. Zo štátu podľa stanice ABC hlásia významné škody na majetku. Varovania proti cunami úrady nevydali.

Udrelo okolo 9.15 h miestneho času (1.15 h SELČ) v Mansfielde v štáte Viktória, ktorého je Melbourne hlavným mestom. Vychádzalo z malej hĺbky – 10 kilometrov, uviedla organizácia Geosciences Australia. Pôvodne mu pripisovali magnitúdu 6,0, neskôr ho znížili.

„Nemáme hlásené vážne zranenia či niečo horšie,“ uviedol austrálsky premiér Scott Morrison. Podľa neho však otras vystrašil mnoho ľudí, pretože zemetrasenia nie sú na juhu Austrálie časté. Otrasy bolo cítiť do vzdialenosti 700 kilometrov od epicentra, informuje denník The Guardian.

Podľa tlače boli otrasy cítiť v oboch najväčších austrálskych mestách – v Sydney a v Melbourne, kde bolo nutné evakuovať niekoľko bytových domov. Z tohto mesta médiá tiež hlásia škody na budovách a na majetku.

Otras trval podľa miestnych médií 15 až 20 sekúnd. Ohnisko bolo vo vidieckej oblasti zhruba 190 kilometrov od Melbourne. Podľa geológov išlo o jedno z najsilnejších zemetrasení v Austrálii za posledné stovky rokov. Po najsilnejšom otrase nasledovali ďalšie nižšie intenzity.

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Svet