Na hlavný obsah

Austrálskeho premiéra kritizujú za návštevu rodiny počas lockdownu

Zdravotnícke úrady uviedli, že výlet schválili.

Austrálskeho premiéra kritizujú za návštevu rodiny počas lockdownu
Na snímke austrálsky premiér Scott Morrison. Foto: TASR/AP

Austrálsky premiér Scott Morrison čelí kritike za to, že počas víkendu pri príležitosti Dňa otcov navštívil svoje deti, hoci pre väčšinu krajiny platí lockdown. Informovala o tom v utorok (6. 7.) stanica BBC na svojom webe.

Morrison povedal, že počas víkendu dostal výnimku, ktorá mu umožnila odletieť súkromným lietadlom z hlavného mesta Canberra do Sydney. Zdravotnícke úrady uviedli, že tento výlet schválili, keďže Morrison patrí medzi kľúčových pracovníkov.

Kritici však tvrdia, že ide o príklad dvojakých štandardov. Premiéra kritizovala aj labouristická opozícia. „Nemôžete mať jedno pravidlo pre pána Morrisona a ďalšie pre všetkých ostatných,“ povedal poslanec Bill Shorten.

Viac ako polovica obyvateľov Austrálie v súčasnosti žije v lockdowne. Úrady zaviedli opatrenia obmedzujúce pohyb osôb z dôvodu výskytu ohnísk delta variantu koronavírusu v Sydney, Canberre a Melbourne. Hranice viacerých austrálskych štátov sú takisto uzavreté.

V Austrálii si Deň otcov pripomínajú v prvú septembrovú nedeľu, píše BBC. Morrison zverejnil fotografiu svojej rodiny, na ktorej otcovstvo označuje za „veľké požehnanie“. Vo svojom príspevku však nespomenul, že bol so svojou rodinou v Sydney. To vyvolalo kritiku, že sa svoju cestu usiluje zakryť.

Premiér to v utorok odmietol a označil za „cynický“ útok zo strany politických protivníkov.

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Svet