Na hlavný obsah

Zhruba 14 miliónov hlasov vo voľbách zrejme sfalšovali, tvrdia ruskí analytici

Účasť údajne nebola taká vysoká, ako uvádzajú úrady.

Zhruba 14 miliónov hlasov vo voľbách zrejme sfalšovali, tvrdia ruskí analytici
Na snímke ruský minister obrany Sergej Šojgu volí vo volebnej miestnosti v Moskve počas parlamentných volieb v Rusku. Foto: TASR/AP

Ruskí dátoví experti odhadujú, že prokremeľskej strane Jednotné Rusko boli pri voľbách do Štátnej dumy z minulého týždňa pripočítané milióny falošných hlasov, uvádza internetový denník The Moscow Times.

Známy kritik Kremľa Alexej Navaľnyj označil voľby za ukradnuté. Jednotné Rusko, ktoré je spojené s hlavou krajiny Vladimirom Putinom, získalo podľa predbežne oznámených výsledkov 49,82 percenta hlasov a v dolnej komore ruského parlamentu si udrží ústavnú väčšinu.

Fyzik Sergej Špilkin, ktorý je známy analýzami volebných dát zameranými na podvody, odhadol, že Jednotnému Rusku odovzdalo v skutočnosti hlas iba 31 až 33 percent voličov, a nie takmer polovica, ako tvrdí ústredná volebná komisia.

Skutočná volebná účasť podľa neho bola pravdepodobne 38 percent, teda citeľne nižšia, ako uvádzaných 52 percent. To by znamenalo, že asi 14 miliónov hlasov za Jednotné Rusko sfalšovali.

Špilkin svoje závery opiera o analýzu údajov z 97 000 volebných miestností, v ktorých sa snažia nájsť anomálie, ktoré môžu naznačovať falšovanie. Ak niektoré okrsky hlásili rekordne vysokú účasť a podporu pre Jednotné Rusko, môže to znamenať, že práve tam do urien vložili množstvo nepravých lístkov.

Špilkin vychádza z presvedčenia, že k falšovaniu nedochádzalo všade. Vďaka „čestným volebným miestnostiam“ mohol odhaliť takzvané jadro, teda skutočnú úroveň podpory vládnej strane a mieru volebnej účasti.

Nový rozmer falšovania

K podobným záverom došli tiež ďalší štatistici. Biológ a dátový odborník Alexej Kuprijanov sa domnieva, že Jednotnému Rusku pri voľbách prejavilo dôveru okolo 30 percent voličov. „Falšovanie v tomto roku dosiahlo strašné rozmery,“ napísal na facebooku.

Ďalší odborník na analýzu dát, Boris Ovčinnikov uviedol, že Špilkinov odhad miery falšovania by mal byť vnímaný ako ten najtriezvejší. „Hlbšie analýzy by mohli viesť k odhadu vyššej miery falšovania,“ oznámil.

Opozičné čistky

Proti oficiálnym výsledkom sa vymedzil tiež väznený opozičný politik Alexej Navaľnyj. Ten sa domnieva, že jeho kampaň, v rámci ktorej radil voličom, komu z opozičných kandidátov majú zveriť svoj hlas, bola „technicky úspešná“, jej faktický úspech ale znemožnilo falšovanie hlasov.

„Náš výsledok ukradli, prepísali tým najprimitívnejším spôsobom,“ napísal Navaľného tím na instagrame. Jeho priaznivci by sa vraj nemali nechať výsledkom tohtoročných volieb odradiť. „Máme len jednu krajinu a boj za ňu nie je šprint, ale dlhý a ťažký maratón,“ odkázal z väzenia aktivista.

Mimovládna organizácia Golos, ktorá sa zaoberá monitoringom volieb, odhadla, že z ohlásených hlasov bola asi tretina falošná.

Tohtoročným ruským voľbám predchádzali mesiace represií úradov proti opozícii. Úrady pred voľbami prakticky zabezpečili, že najznámejší a najhlasnejší kritici Kremľa nekandidovali, a zároveň vystupňovali tlak na nezávislé médiá či obhajcov ľudských práv, uviedla predtým tlačová agentúra AP.

Priebeh volieb odsúdili viaceré krajiny a zahraničné bloky vrátane Európskej únie, Spojeného kráľovstva a Spojených štátov.

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Svet