Na hlavný obsah

Až tretina prvákov predčasne opustí vysokú školu

Ak by dostali pomoc, mnohí by ju dokončili.

Až tretina prvákov predčasne opustí vysokú školu
Vysokoškoláci Prešovskej univerzity v Prešove. Ilustračná snímka. Foto: TASR

Tretina prvákov nedokončí prvý ročník na vysokej škole, chýba im podpora. Hoci prváci potrebujú pri adaptácii od školy systematickú pomoc, dostanú ju skôr od kamarátov. Pandémia a online vzdelávanie ich situáciu ešte zhorší. Ide o výsledky prieskumu Slovenskej akreditačnej agentúry Akademická štvrťhodinka.

Z pravidelných správ o stave vysokého školstva na Slovensku vyplýva, že približne tretina prvákov školu predčasne opustí, či už z vlastného rozhodnutia alebo pre zlý prospech. Na rozdiel od zahraničia sa však veľká časť už do školy nevráti.

Podľa koordinátorky analytického tímu Slovenskej akreditačnej agentúry Renáty Hall tak krajina prichádza o naplnenie potenciálu veľkej skupiny mladých ľudí. Ak by dostali pomoc, mnohí z nich by školu dokončili.

„Je to veľký nepomer oproti zahraničiu. Kým na Slovensku sa vracia k vysokoškolskému vzdelaniu len 14 percent z tých, ktorí predčasne skončili, v Európe je to 40 percent, respektíve v škandinávskych krajinách viac ako polovica,“ vysvetlila pre Rádiožurnál na Rádiu Slovensko.

Namiesto školy pomoc kamarátov

V prieskume preto zisťovali či prváci pri adaptovaní sa na vysokú školu potrebovali pomoc a či ju dostali. Nepotrebovalo ju iba 17 percent. Väčšine – trom štvrtinám – pomohli namiesto školy kamaráti.

„Na systémovej úrovni bola podpora oveľa menšia, napríklad študijné oddelenia pomohli 18 percentám respondentom alebo študijní poradcovia dokonca len trom percentám,“ ozrejmila Hall.

Predseda výkonnej rady Slovenskej akreditačnej agentúry Robert Redhammer upozornil, že systematická podpora začínajúcim študentom zo strany vysokej školy je súčasťou nových akreditačných štandardov. „Po novom vyžadujeme, aby sa vysoké školy systematicky starali o svojich študentov.“

Ministerstvo školstva výsledky prieskumu zohľadní

Niektoré školy si vážnosť problému uvedomili. Na Strojníckej fakulte Žilinskej univerzity začali robiť opatrenia už pred šiestimi rokmi. Ich systém tútorov posunul úspešnosť prvákov z 38 percent na 63. Podľa dekana Milana Ságu nejde iba o pomoc v štúdiu.

„Pomáhajú predovšetkým pri rozhodovaní sa, ako si naplánovať skúšky. Pri problémoch na internátoch s ubytovaním alebo niekedy treba pomôcť aj pri problémoch s pedagógmi.

Štátny tajomník ministerstva školstva Ľudovít Paulis hovorí, že výsledky prieskumu poznajú, analyzujú ich a zohľadnia pri nastavovaní systému financovania vysokých škôl.

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Slovensko