Na hlavný obsah

Banskobystrický kraj sa chce pre nezákonné dodatky vyrovnať s dopravcom mimosúdne

Tender k novému poskytovateľovi verejnej dopravy už prebieha.

Banskobystrický kraj sa chce pre nezákonné dodatky vyrovnať s dopravcom mimosúdne
Na snímke autobus SAD Zvolen. Foto: TASR

Banskobystrický samosprávny kraj (BBSK) sa rozhodol ukončiť súdny spor s dopravcom SAD Zvolen pre dodatky k zmluve o verejnej doprave, ktorú podpísalo ešte bývalé vedenie župy pod predsedom ĽSNS Marianom Kotlebom. Informoval o tom podpredseda BBSK Ondrej Lunter vo štvrtok (23. 9.).

Okresný súd pred zhruba rokom a pol rozhodol, že dodatky k zmluve boli prijaté v rozpore so zákonom. Následne sa posudzovania ujal krajský súd, ktorý pred viac ako mesiacom rozhodol, že súdy nemôžu posudzovať zákonnosť zmlúv, pokiaľ nevznikla finančná škoda. Rozhodnutie súdu označil podpredseda za nepochopiteľné, ale riadiť sa ním budú.

Podľa Luntera je týmto súdny spor ukončený a župa sa bude snažiť s dopravcom vyrovnať mimosúdne. Hlavným cieľom bolo vyhnúť sa potenciálnej pokute vo výške zhruba 7,5 milióna eur od Úradu pre verejné obstarávanie, ktorý by sa mohol zaoberať nezákonným tendrom, ak by situáciu neriešili.

Nová verejná súťaž na krajského dopravcu už prebieha. Zmluvy chcú podpísať najneskôr v druhej polovici 2022 s platnosťou od 1. januára 2024 na najbližších 10 rokov. Súťaž, ktorej predpokladaná hodnota presahuje 420 miliónov eur, rozdelili na 10 častí, aby sa mohli zapojiť aj menší dopravcovia s nižšími kapacitami.

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Regióny