Na hlavný obsah

Bennett navštívil Egypt ako prvý izraelský premiér za posledných 10 rokov

Naposledy sa stretol Netanjahu s Mubarakom v roku 2011.

Bennett navštívil Egypt ako prvý izraelský premiér za posledných 10 rokov
Na snímke vľavo izraelský premiér Naftali Bennett a egyptský prezident Abdal Fattáh Sísí. Foto: TASR/AP/koláž RTVS

Izraelský premiér Naftali Bennett navštívil v pondelok (13. 9.) Egypt, do ktorého zavítal ako vôbec prvý predseda izraelskej vlády od roku 2011. Oznámila to kancelária egyptského prezidenta Abdala Fattáha Sísího, s ktorým sa Bennett stretol.

Lídri majú hovoriť o „úsilí zameranom na oživenie mierového procesu“ medzi Izraelom a Palestínčanmi, informuje agentúra AFP odolávajúc sa na vyjadrenie hovorcu egyptského prezidenta.

Bennetta, ktorý je premiérom Izraela od júna, pozval Sísí na návštevu Egypta v auguste. Dvojica lídrov sa stretla v egyptskom červenomorskom letovisku Šarm aš-Šajch ležiacom na juhu Sinajského polostrova, približuje denník Jeruzalem Post.

K dosiaľ poslednému stretnutiu egyptského prezidenta s izraelským predsedom vlády došlo v januári 2011, keď Husní Mubarak prijal Benjamina Netanjahua.

Egypt sa stal v roku 1979 vôbec prvou arabskou krajinou, ktorá podpísala s Izraelom mierovú dohodu. Káhira zároveň zohrala v máji tohto roku kľúčovú úlohu ako sprostredkovateľ prímeria medzi Izraelom a palestínskym militantným hnutím Hamas, ktoré sa podarilo dosiahnuť po 11-dňových ťažkých vzájomných bojov, pripomína AFP.

Egypt pravidelne hostí vedúcich predstaviteľov Hamasu alebo predstaviteľov konkurenčného hnutia Fatah palestínskeho prezidenta Mahmúda Abbása. Zároveň si zachováva silné diplomatické, bezpečnostné a ekonomické vzťahy s Izraelom, pripomína AFP.

Agentúra dodáva, že k Bennettovej návšteve dochádza len desať dní po tom, ako sa v Káhire stretol so Sísím Mahmúd Abbás.

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Svet